Syrop z płatków róży: tradycyjny przepis

Syrop z płatków róży
Autor: Shutterstock Syrop z płatków róży wspaniale smakuje i pięknie wygląda.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Syrop z płatków róży można wykorzystać do przygotowania różowych, różanych lodów, do aromatyzowania deserów, jako dodatek do rozgrzewającej zimowej herbaty. Jego przygotowanie jest proste, a efekt - znakomity, tym bardziej, że oprócz syropu otrzymujemy smakowitą marmoladę różaną!

SKŁADNIKI

  • 50 dag płatków róży (konfiturowej lub dzikiej, zbieranych w miejscach wolnych od zanieczyszczeń)
  • 50 dag cukru
  • 4 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z cukru i wody przygotować syrop.
  • Wsypać świeże, wypłukane płatki róży, obgotować (1 minutę od zagotowani), dodać sok z cytryny, by syrop nabrał różowego koloru.
  • Odcedzić płatki przez sito, syrop wlać do małych wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki.
  • Płatki przełożyć do słoików, mocno ugnieść, posypać cukrem po wierzchu. Przez zakręceniem słoika jego brzegi  i zakrętkę przetrzeć spirytusem.
Beszamel: Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej