Syrop z płatków róży: tradycyjny przepis
2023-06-07
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Syrop z płatków róży można wykorzystać do przygotowania różowych, różanych lodów, do aromatyzowania deserów, jako dodatek do rozgrzewającej zimowej herbaty. Jego przygotowanie jest proste, a efekt - znakomity, tym bardziej, że oprócz syropu otrzymujemy smakowitą marmoladę różaną!
SKŁADNIKI
- 50 dag płatków róży (konfiturowej lub dzikiej, zbieranych w miejscach wolnych od zanieczyszczeń)
- 50 dag cukru
- 4 łyżki wody
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z cukru i wody przygotować syrop.
- Wsypać świeże, wypłukane płatki róży, obgotować (1 minutę od zagotowani), dodać sok z cytryny, by syrop nabrał różowego koloru.
- Odcedzić płatki przez sito, syrop wlać do małych wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki.
- Płatki przełożyć do słoików, mocno ugnieść, posypać cukrem po wierzchu. Przez zakręceniem słoika jego brzegi i zakrętkę przetrzeć spirytusem.
Beszamel: Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu