Dzika róża - właściwości i zastosowania korzystne dla zdrowia

Dzika róża - właściwości i zastosowania korzystne dla zdrowia

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Surowe owoce dzikiej róży spożywane 3-5 razy na dobę, zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Owoce dzikiej róży wykorzystuje się w celach kulinarnych nie tylko z powodu ich ciekawego smaku i aromatu, ale także w powodu korzystnych dla zdrowia właściwości. Należy zbierać tylko te w kolorze czerwonym, dojrzałe, najlepiej jeszcze twarde. Podpowiadamy, jakie właściwości i zastosowania mają owoce dzikiej róży oraz  kiedy warto po nie sięgnąć.

Dzika róża - działanie

  • wzmacniające

  • moczopędne

  • pobudzające przemianę materii

Dzika róża - zastosowanie

  • bezsenność

  • skłonność do przeziębień

  • ciąża i karmienie piersią

  • nadmierna pobudliwość nerwowa

  • uczucie zmęczenia

  • zdenerwowanie i nadmierny stres

  • niedobór witaminy C

  • nieżyt przewodu pokarmowego

  • choroby układu moczowego

Dzika róża - sposoby wykorzystania

Napar – 1 łyżeczkę suszonych owoców dzikiej róży zalać szklanką wrzątku, a następnie pozostawić na 10-15 minut w naczyniu z przykryciem. Najlepiej tak przygotowany napój pić 2-3 razy dziennie, szczególnie jeżeli doskwierają któreś z wyżej wymienionych dolegliwości.

Odwar – 2 łyżki rozdrobnionych suszonych owoców dzikiej róży zalać szklanką wody i gotować maksymalnie 5 minut. Przecedzić. Można pić 2-3 razy dziennie.

Suszone liście dzikiej róży można wykorzystać do przyrządzenia ziołowej herbaty.

Surowe owoce dzikiej róży spożywane 3-5 razy w ciągu doby, zapewnią dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Domowej roboty konfitury, dżemy, przetwory, soki i syropy przygotowane z wykorzystaniem tych owoców są również bogatym źródłem żelaza.  

Ocena: 3,5