Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Prosty barszcz czerwony
Autor: Shutterstock Barszcz czerwony według tego przepisu gotuje się dość szybko.
łatwy
45 min
4

Ten prosty w przygotowaniu barszcz czerwony doskonale pasuje do paluszków ptysiowych, krokietów lub pasztecików. Jego zrobienie nie zajmie wiele czasu.

Polecamy również inne przepisy na świąteczny barszcz:

Czysty barszcz czerwony

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Barszcz czerwony z kulebiakiem.

Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane buraki pokrój na cząstki, cebulę na piórka.
  • Przełóż do garnka, w którym będziesz gotować barszcz, posyp je solą i pieprzem.
  • Przykryj przykrywką i mocno całością potrząśnij - tak, by sól i cukier dotarły do każdej cząstki buraka.
  • Warzywa zostaw na noc. W ten sposób powstanie zakwas na barszcz czerwony. (Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.)
  • Następnego dnia zalej buraki wodą, dodaj włoszczyznę i ewentualnie jakieś mięso rosołowe, gotuj do miękkości buraków.
  • Dodaj przyprawy, jeśli barszcz wydaje ci się zbyt słodki  dokwaś go octem.