Odmiany kapusty - co zrobić z poszczególnych rodzajów kapusty?
Biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka... odmian kapusty mamy naprawdę wiele. Jest z czego wybierać i... z czego gotować. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje kapusty i co z nich przyrządzać? Sprawdźmy!
Spis treści
- Kapusta biała
- Co zrobić z białej kapusty - przepisy:
- Kapusta czerwona
- Co zrobić z czerwonej kapusty - przepisy:
- Kapusta włoska
- Co zrobić z włoskiej kapusty - przepisy:
- Kapusta pekińska
- Co zrobić z kapusty pekińskiej - przepisy:
- Kapusta pak-choi
- Co zrobić z kapusty pak-choi - przepisy:
- Brukselka
- Co zrobić z brukselki - przepisy:
- Jarmuż
- Co zrobić z jarmużu - przepisy:
Zdrowa, smaczna i niesamowicie różnorodna - to wszystko można powiedzieć o kapuście. Do rodziny kapustnych zalicza się aż 38 gatunków roślin. Pochodza z rejonu Morza Śródziemnomorskiego, ale cenione i uprawiane są na całym świecie. W Polsce niesłabnącym powodzeniem kapusta cieszy się od XIV w. Nic w tym dziwnego. Jedno warzywo - wiele składników odżywczych i wiele zastosowań kulinarnych. Na co przeznaczyć poszczególne rodzaje kapusty?
Kapusta biała
Najpopularniejsza odmiana kapusty w Polsce. Podstawa takich tradycyjnych dań jak bigos, gołąbki i kwaśnica, a także wielu surówek. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie, dzięki zawartości błonnika, sycąca. Zasobna w witaminę C, zawiera również witaminę A oraz witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i potas. Odporna, świetnie się przechowuje, znakomita na przetwory. Kiszenie kapusty na zimę to tradycja do tej pory kultywowana w wielu gospodarstwach domowych.
Co zrobić z białej kapusty - przepisy:
Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę?
Szybki bigos z białej kapusty
Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami
Surówka z białej kapusty: podajemy dobry przepis
Kapuśniak z kapusty białej: tradycyjny i najprostszy
Kapusta czerwona
To kapusta o niewielkich zwartych główkach w charakterystycznym fioletowo-czerwonym kolorze. Znakomita do jedzenia na surowo, na przykład w prostych i smacznych surówkach, ale także po przetworzeniu - na ciepło, jako dodatek do dań mięsnych (popularna w kuchniach regionalnych modra kapusta), również znakomita na bigos. Czerwona kapusta to znakomity miks składników odżywczych - tych charakterystycznych dla warzyw kapustnych (witaminy A, C, K, a także z grupy B, potasu, wapnia, siarki, fosforu i magnezu) oraz antocyjanów - barwników o działaniu antyoksydacyjnym, charakterystycznych dla warzyw czerwonych.
Co zrobić z czerwonej kapusty - przepisy:
Czerwona kapusta duszona z winem i suszonymi owocami
Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej
Surówka z czerwonej kapusty: szybka i smaczna
Kapuśniak z czerwonej kapusty: przepis na wykwitną zupę
Zupa z czerwonej kapusty z sokiem jabłkowym
Kapusta włoska
Jest bardzo ozdobna - jej karbowane, pomarszczone liście mają upiększy szmaragdowy kolor. Poza tym jest smaczna - delikatna i lekko słodkawa, z wyczuwalna teksturą, która urozmaica smak potrawy. Kapusta włoska jest niskokaloryczna. Obfituje w witaminę K (100 g kapusty włoskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 86 procentach) oraz witaminę C (52% dziennego zapotrzebowania), a także inne witaminy oraz makro- i mikroelementy. Nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu, za to może poszczycić się zawartością błonnika oraz związków wspierających organizm w przeciwdziałaniu wielu chorobom, m.in. nowotworom, chorobom serca i artretyzmowi.
Co zrobić z włoskiej kapusty - przepisy:
Zupa z kapusty włoskiej - sprawdzony przepis
Napój z kapusty włoskiej: przepis na zdrowy, zielony koktajl
Kapuśniak z kapusty włoskiej - z boczniakami i papryką
Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Kotlety z włoskiej kapusty: jak zrobić?
Kapusta pekińska
Znakomita odmiana kapusty - zwłaszcza do surówek. Jeśli chcemy ją poddać obróbce termicznej - nie powinna ona trwać dłużej niż kilka minut. Jest łagodna w smaku i ma delikatne, lekko pokarbowane liści. Główkę ma wydłużona, a liści układają się luźno jeden na drugim. Najpopularniejsza jest jasno zielona kapusta pekińska, ale w sklepach dostępne są również odmiany czerwone i czerwono-zielonkawe. Spośród innych rodzajów kapusty wyróżnia ją bardzo bardzo wysoka zawartość witamin A i C oraz potasu.
Co zrobić z kapusty pekińskiej - przepisy:
Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej z limonkowym winegretem
Gołąbki drobiowe z kapustą pekińską [przepis]
Jak zrobić kimchi? Przepis na kapustę po koreańsku
Kiszona kapusta pekińska: zdrowa żywność fermentowana
Kapusta pekińska z curry na ciepło
Kapusta pak-choi
Kapusta pak -choi nazywana jest również kapustą chińską lub bok-choi. To odmiana kapusty szczególnie lubiana w Azji, od niedawna dostępna również w Polsce. Składa się ze średniej wielkości, gładkich wydłużonych liści w kolorze zielonym z białymi końcówkami. Zarówno biała, jak i zielona część liści jest jadalna, ale warto pamiętać, ze im one są mniejsze, tym smaczniejsze. Tę odmianę kapusty charakteryzuje wysoka zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C i żelaza. Sprawdza się jako składnik zup, a także dodatek do dan mięsnych i rybnych.
Co zrobić z kapusty pak-choi - przepisy:
Duszona kapusta pak choi z sezamem
Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem
Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego
Kapusta pak choi smażona na chrupko z migdałami
Zupa z kapusty pak choi
Brukselka
Brukselka to witaminowa królowa kapust. Malutkie główki zawierają witaminy A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego i potasu. Nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia, można ją dodawać do zup. Ma charakterystyczny smak, który jedni uwielbiają, inni nie znoszą. Najlepiej smakuje po przemrożeniu, dlatego jej zbiory przypadają zazwyczaj po pierwszych przymrozkach.
Co zrobić z brukselki - przepisy:
Surówka z brukselki: rewelacyjny przepis na brukselkę na surowo
Brukselka z kurczakiem po prowansalsku
Brukselka z orzechami i żurawiną: sprawdzony przepis
Brukselka pod beszamelem
Pieczona brukselka z roszponką, orzechami laskowymi i tartym parmezanem
Jarmuż
To jedna z najstarszych odmian kapusty - o niebanalnych właściwościach prozdrowotnych. Ze względu da wysoką zawartość składników odżywczych (witaminy, minerały, błonnik, polifenole i związki siarki) jarmuż zaliczany do superżywności. Ma ciemnozielone, mocno karbowane liście o wydłużonym kształcie. W smaku przypomina nieco kapustę i brokuły. Można przygotowywać z niego cieple dodatki do mięs lub jeść na surowo w postaci sałatek. Jest bardzo dobrą bazą do zielonych koktajli. Świetną i zdrową przekąską są natomiast chipsy z jarmużu. Aby nie tracił swoich właściwości obróbka termiczna powinna trwać jak najkrócej. 3-4 min na parze lub w niewielkiej ilości wody w zupełności wystarczy.