Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]

2021-03-29
Dorota Berezowska
Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]
Autor: Shutterstock Chińskie pierożki z grzybowym farszem i z sosem z masła orzechowego
średni
20 min
4

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z przepysznym i sosem z masła orzechowego - ten przepis spodoba się każdemu amatorowi chińskich pierożków, a zwłaszcza wegetarianom i weganom. W przepisie podajemy zarówno oryginalne składniki, jak i wersję spolszczoną.

Gotowe ciasto na pierożki Wonton, cienkie, 8,5 x 9 cm, ok. 110 płatów, mrożone, 500 g można kupić w azjatyckich sklepach (internetowych bądź stacjonarnych), w sklepach z żywnością wegańską.

SKŁADNIKI

  • Na FARSZ:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 mała główka kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie wędzonego (lub pieczonego) tofu - w dowolnym smaku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5-6 grzybów shitake lub pieczarek portobello
  • 2 łyżeczki pasty miso (opcjonalnie), jeśli nie mamy pasty miso możemy dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego lub sosu teryiaki
  • 2 łyżki startego na tarce imbiru
  • 2 garście liści kapusty pak choy - można dać roszponkę, sałatę rzymską, kapustę pekińską, cykorię itp.
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • NA SOS:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki octu (ryżowego lub winnego lub jabłkowego)
  • 2 łyżki startego na tarce imbiru
  • 4 łyżki masła orzechowego z orzeszków ziemnych lub zmielonych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tu znajdziesz przepis na ciasto do chińskich pierożków.
  • Kalafiora obrać i pokroić na drobne cząstki. Tofu odsączyć i pokroić w kostkę. Szczypior i oczyszczone grzyby pokroić, sałatę rozdrobnić,
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać kalafiora, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone tofu i szczypiorek. Wymieszać.
  • Po ok. 3 minutach dodać grzyby, pastę miso lub ciemny sos sojowy, 2 łyżeczki imbiru, liście sałaty, sos sojowy. Smażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Ostudzić.
  • Przygotować sos: składniki sosu dodawać stopniowo i dokładnie wymieszać aż nabierze jednolitej konsystencji.
  • Przestudzony farsz zmielić malakserem (opcja pulsacyjna), ale nie na miazgę, tylko dobrze rozdrobnić. Farszem nadziewać ciasto do pierożków.
  • Smażyć pierożki na zwykłym oleju z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Dorota Berezowska