Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chińskie pierożki z grzybowym farszem i z sosem z masła orzechowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z przepysznym i sosem z masła orzechowego - ten przepis spodoba się każdemu amatorowi chińskich pierożków, a zwłaszcza wegetarianom i weganom. W przepisie podajemy zarówno oryginalne składniki, jak i wersję spolszczoną.

Składniki

  • Na FARSZ:

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 1 mała główka kalafiora

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 opakowanie wędzonego (lub pieczonego) tofu - w dowolnym smaku

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 5-6 grzybów shitake lub pieczarek portobello

  • 2 łyżeczki pasty miso (opcjonalnie), jeśli nie mamy pasty miso możemy dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego lub sosu teryiaki

  • 2 łyżki startego na tarce imbiru

  • 2 garście liści kapusty pak choy - można dać roszponkę, sałatę rzymską, kapustę pekińską, cykorię itp.

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • NA SOS:

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu

  • 2 łyżki octu (ryżowego lub winnego lub jabłkowego)

  • 2 łyżki startego na tarce imbiru

  • 4 łyżki masła orzechowego z orzeszków ziemnych lub zmielonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tu znajdziesz przepis na ciasto do chińskich pierożków.

  • Kalafiora obrać i pokroić na drobne cząstki. Tofu odsączyć i pokroić w kostkę. Szczypior i oczyszczone grzyby pokroić, sałatę rozdrobnić,

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać kalafiora, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone tofu i szczypiorek. Wymieszać.

  • Po ok. 3 minutach dodać grzyby, pastę miso lub ciemny sos sojowy, 2 łyżeczki imbiru, liście sałaty, sos sojowy. Smażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Ostudzić.

  • Przygotować sos: składniki sosu dodawać stopniowo i dokładnie wymieszać aż nabierze jednolitej konsystencji.

  • Przestudzony farsz zmielić malakserem (opcja pulsacyjna), ale nie na miazgę, tylko dobrze rozdrobnić. Farszem nadziewać ciasto do pierożków.

  • Smażyć pierożki na zwykłym oleju z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.

tip dnia

Gotowe ciasto na pierożki Wonton, cienkie, 8,5 x 9 cm, ok. 110 płatów, mrożone, 500 g można kupić w azjatyckich sklepach (internetowych bądź stacjonarnych), w sklepach z żywnością wegańską.

Ocena: 0