Zupa z kapusty pak choi: słodko-kwaśna zupa z pikantną nutą

Zupa z kapusty pak choi: słodko-kwaśna zupa z pikantną nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosta, a jednocześnie wyszukana - orientalna zupa z kapusty pak choi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z kapusty pak choi urzeka różnorodnością smaków. Jest jednocześnie słodka, kwaśna i pikantna. Bardzo aromatyczna, bogata w składniki odżywcze i niskokaloryczna.

Składniki

  • 0,5 kg kapusty pak choi

  • 1 l wywaru warzywnego

  • 1 czerwona papryczka chilli (świeża)

  • po jednej łyżce:

  • octu ryżowego

  • jasnego sosu sojowego

  • cukru

  • sherry

  • mąki kukurydzianej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę umyć i osuszyć, posiekać. Smażyć na oleju roślinnym ok. 10 min. przełożyć do wywaru.

  • Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia. Wymieszać, ocet, sos sojowy cukier i sherry. Dodać mieszankę przypraw oraz pokrojone drobno chilli. Gotować 2-3 min.

  • Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i powoli dodawać do zupy. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zupa zgęstnieje.

Ocena: 5