Kapusta pak-choi smażona na chrupko z migdałami

Kapusta pak-choi smażona na chrupko z migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażona na chrupko kapusta pak choi może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Potrawa ta przypomina sałatkę z wodorostów na chrupko, jednak jej głównym składnikiem nie są wodne rośliny a chińska kapusta pak-choi. Jak usmażyć kapustę na chrupko? Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 1 kg kapusty pak choi

  • 2 szklanki oleju

  • 50 g blanszowanych migdałów

  • sol i cukier (po pół łyżeczki)

  • szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście kapusty przebrać, umyć pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszyć. Posiekać na cienkie paski.

  • W woki rozgrzać bardzo mocno olej. Kiedy zacznie parować, zmniejszyć ogień i wrzucić pokrojoną kapustę.

  • Smażyć ok. 2-3 min., do momentu, aż listki staną się chrupkie. Wyjąć z oleju i osączyć na papierowym ręczniku.

  • Do woka wrzucić migdały i smażyć 20-30 sekund, wyjąć i osączyć z tłuszczu.

  • Kapustę posypać solą, cukrem i cynamonem, a następnie wymieszać z migdałami. Podawać od razu po przygotowaniu.

Ocena: 3