Kapusta włoska - dlaczego warto jeść tę odmianę kapusty?
Kapusta włoska nie jest u nas tak popularna jak jej biała siostra. Warto jednak od czasu zastąpić białą odmianę kapustą włoską. Ma delikatniejszy smak i charakterystyczną teksturę, która sprawia, ze dania nabierają nowego wyrazu. Znakomicie nadaje się do zup, goląbkow oraz ciepłych dodatków do obiadu. A przy tym jest pełna wartości odżywczych.
Spis treści
- Kapusta włoska - co to za warzywo?
- Wartości odżywcze włoskiej kapusty
- Właściwości prozdrowotne kapusty włoskiej
- Kupowanie i przechowywanie kapusty włoskiej
- Kapusta włoska - przepisy, które warto wypróbować
Kapusta włoska - co to za warzywo?
Kapusta włoska to warzywo, które nie występuje w stanie dzikim. Powstała w regionie alpejskim Savoy (angielka nazwa to savoy cabbage), leżącym na granicy Włoch, Francji i Szwajcarii. Uprawiana jest w Europie, Azji i Ameryce, nawet w północnych, chłodnych rejonach. Jest w stanie przetrzymać nawet spore mrozy. Dojrzewa jesienią, najsmaczniejsza jest zimą, ale dostępna właściwie cały rok. Ma duże, okrągłe główki, o zbitych, pomarszczonych i kędzierzawych liściach w kolorze zielono-niebieskawym. Jedna główka kapusty włoskiej waży 1-2 kg. Late roślina kwitnie na żółto, kwiaty są niewielkie, czteropłatkowe.
Wartości odżywcze włoskiej kapusty
Kapusta włoska może pochwalić się podobnymi wartościami odżywczymi, co inne rośliny z rodziny kapustowatych. Szczególnie obfituje w związki azotowe, a także witaminy - C,K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i minerały: magnez, potas, mangan, żelazo, wapń, fosfor i miedź. Jest też niskokaloryczna, 100 gram kapusty włoskiej zawiera jedynie 27 kcal, a pokrywa 86% zapotrzebowania organizmu na witaminę K oraz ponad 50% zapotrzebowania na witaminę C. Nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu.
Właściwości prozdrowotne kapusty włoskiej
Zawarte w kapuście włoskiej fitoskładniki działają antyoksydacyjnie na organizm, przeciwdziałając starzeniu się komórek i zapobiegając chorobom nowotworowym. Ponadto kapustę włoską warto jeść ponieważ:
Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu - duża zawartość działającej przeciwzapalnie witaminy zapobiega stresowi oksydacyjnemu, wywoływanemu przez szkodliwe działanie wolnych rodników. Stres oksydacyjny uszkadza komórki prowadząc m.in do choroby Prkinsona i Alzheimera.
Zapobiega chorobom nowotworowym - zwłaszcza rakowi jelita grubego, prostaty, żołądka oraz przełyku.To również zasługa witaminy K, która wspiera także wątrobę w walce z nowotworem.
Witamina C zawarta w kapuście włoskiej zapobiega odkładaniu się kryształków kwasu moczowego w organizmie. Dna moczanowa - bo tak nazywa się to schorzenie to wyjątkowo bolesna choroba, która atakuje małe stawy, zwłaszcza w stopach.
Witamina C działa także antyoksydacyjnie, zapobiegając wyniszczającemu działaniu wolnych rodników oraz toksyn. Odpowiednia dawka witaminy C w diecie pozwala zapobiegać chorobom serca, nowotworom oraz artretyzmowi.
Witaminy z grupy B obniżają poziom homocysteiny we krwi, której zbyt duża dawka może przyczynić się do zawalu serca lub udaru.
W czasie ciąży kapusta włoska jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju systemu nerwowego płodu.
Kupowanie i przechowywanie kapusty włoskiej
Warto wybierać główki o jędrnych liściach i szmaragdowym kolorze. Kapusta włoska jest delikatniejsza niż biała czy czerwona odmiana, dlatego nie nadaje się do długiego przechowywania. najlepiej przyrządzić ją w ciągu kilku dni, po tygodniu w lodówce będzie już zwiędła.
Kapusta włoska - przepisy, które warto wypróbować
Kapusta włoska faszerowana mięsem
Zupa z kapusty włoskiej - sprawdzony przepis
Kapuśniak z kapusty włoskiej - z boczniakami i papryką
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkami
Surówka z kapusty włoskiej i papryki - chrupiące witaminy
Napój z kapusty włoskiej: przepis na zdrowy, zielony koktajl