Kapusta włoska - dlaczego warto jeść tę odmianę kapusty?

2018-08-20 11:11 SzU
Kapusta woska
Autor: Shutterstock Kapusta włoska jest zdrowa i bardzo dekoracyjna.

Kapusta włoska nie jest u nas tak popularna jak jej biała siostra. Warto jednak od czasu zastąpić białą odmianę kapustą włoską. Ma delikatniejszy smak i charakterystyczną teksturę, która sprawia, ze dania nabierają nowego wyrazu. Znakomicie nadaje się do zup, goląbkow oraz ciepłych dodatków do obiadu. A przy tym jest pełna wartości odżywczych.

Kapusta włoska - co to za warzywo?

Kapusta włoska to warzywo, które nie występuje w stanie dzikim. Powstała w regionie alpejskim Savoy (angielka nazwa to savoy cabbage), leżącym na granicy Włoch, Francji i Szwajcarii. Uprawiana jest w Europie, Azji i Ameryce, nawet w północnych, chłodnych rejonach. Jest w stanie przetrzymać nawet spore mrozy. Dojrzewa jesienią, najsmaczniejsza jest zimą, ale dostępna właściwie cały rok. Ma duże, okrągłe główki, o zbitych, pomarszczonych i kędzierzawych liściach w kolorze zielono-niebieskawym. Jedna główka kapusty włoskiej waży 1-2 kg. Late roślina kwitnie na żółto, kwiaty są niewielkie, czteropłatkowe.

Wartości odżywcze włoskiej kapusty

Kapusta włoska może pochwalić się podobnymi wartościami odżywczymi, co inne rośliny z rodziny kapustowatych. Szczególnie obfituje w związki azotowe, a także witaminy - C,K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i minerały: magnez, potas, mangan, żelazo, wapń, fosfor i miedź. Jest też niskokaloryczna, 100 gram kapusty włoskiej zawiera jedynie 27 kcal, a pokrywa 86% zapotrzebowania organizmu na witaminę K oraz ponad 50% zapotrzebowania na witaminę C. Nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu.

Właściwości prozdrowotne kapusty włoskiej

Zawarte w kapuście włoskiej fitoskładniki działają antyoksydacyjnie na organizm, przeciwdziałając starzeniu się komórek i zapobiegając chorobom nowotworowym. Ponadto kapustę włoską warto jeść ponieważ:

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu - duża zawartość działającej przeciwzapalnie witaminy zapobiega stresowi oksydacyjnemu, wywoływanemu przez szkodliwe działanie wolnych rodników. Stres oksydacyjny uszkadza komórki prowadząc m.in do choroby Prkinsona i Alzheimera.

Zapobiega chorobom nowotworowym - zwłaszcza rakowi jelita grubego, prostaty, żołądka oraz przełyku.To również zasługa witaminy K, która wspiera także wątrobę w walce z nowotworem.

Witamina C zawarta w kapuście włoskiej zapobiega odkładaniu się kryształków kwasu moczowego w organizmie. Dna moczanowa - bo tak nazywa się to schorzenie to wyjątkowo bolesna choroba, która atakuje małe stawy, zwłaszcza w stopach.

Witamina C działa także antyoksydacyjnie, zapobiegając wyniszczającemu działaniu wolnych rodników oraz toksyn. Odpowiednia dawka witaminy C w diecie pozwala zapobiegać chorobom serca, nowotworom oraz artretyzmowi.

Witaminy z grupy B obniżają poziom homocysteiny we krwi, której zbyt duża dawka może przyczynić się do zawalu serca lub udaru.

W czasie ciąży kapusta włoska jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju systemu nerwowego płodu.

Kupowanie i przechowywanie kapusty włoskiej

Warto wybierać główki o jędrnych liściach i szmaragdowym kolorze. Kapusta włoska jest delikatniejsza niż biała czy czerwona odmiana, dlatego nie nadaje się do długiego przechowywania. najlepiej przyrządzić ją w ciągu kilku dni, po tygodniu w lodówce będzie już zwiędła.

Kapusta włoska - przepisy, które warto wypróbować

Kapusta włoska faszerowana mięsem

Zupa z kapusty włoskiej - sprawdzony przepis

Kapuśniak z kapusty włoskiej - z boczniakami i papryką

Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkami

Surówka z kapusty włoskiej i papryki - chrupiące witaminy

Napój z kapusty włoskiej: przepis na zdrowy, zielony koktajl

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE