Kapusta włoska faszerowana mięsem: przepis

2021-03-29
Kapusta włoska faszerowana mięsem: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kapustę włoską można wykorzystać do faszerowania mięsem - ale nie w postaci tradycyjnych gołąbków lecz nadziewanych mięsem ćwiartek  kapusty. Główkę kapusty można również wydrążyć od góry i nadziać mięsem, a następnie zapiec.
średni
30 min
4

Kapusta włoska faszerowana mięsem jest daniem idealnym dla osób będących na diecie. Główkę kapusty kroimy na 4 lub 6 części, zależnie od wielkości. Obgotowujemy przez 5-6 min. Ostrożnie odcedzamy, lekko odciskamy i studzimy. Między liście delikatnie wkładamy farsz.

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta włoska,
  • 30 dag mielonego mięsa mieszanego,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 1/8 l mleka,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz.
  • Sos:
  •  3 dag tłuszczu,
  • 1 łyżka mąki,
  • cukier,
  • kwasek cytrynowy,
  • sól,
  • pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso dwukrotnie razem z bułką przepuszczamy przez maszynkę, solimy, dodajemy jajko, pieprz, zeszkloną na tłuszczu cebulkę i dokładnie mieszamy.
  • Główkę kapusty kroimy na 4 lub 6 części, zależnie od wielkości. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez 5-6 min. Ostrożnie odcedzamy, lekko odciskamy i studzimy.
  • Między liście delikatnie wkładamy farsz. Tak przygotowane porcje układamy w jednej warstwie w szerokim rondlu, wyłożonym liśćmi kapusty. Podlewamy 1/4 l bulionu z kostki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. na około pół godziny.
  • Gdy kapusta będzie miękka, wyjmujemy ją i doprawiamy sos zasmażką. Dodajemy do smaku soli i kwasku cytrynowego. Zabarwiamy karmelem: na suchej patelni rumienimy łyżkę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami wody. Wszystko razem zagotowujemy, wkładamy porcje kapusty i ponownie zapiekamy w piekarniku przez kilka minut. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.