Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej z limonkowym winegretem

Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej z limonkowym winegretem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Świeża i pożywna sałatka znajdzie uznanie rodziny i przyjaciół. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z piersi kurczaka z kapustą pekińską, orzeźwiającym jabłkiem i świeżym ogórkiem to doskonałe danie na imprezy w gronie rodziny i przyjaciół. Prażone orzechy włoskie przyjemnie chrupią pod zębami. Kwaskowaty, aksamitny sos z limonki podkreśla smak kurczaka. Jak ufetować miłych gości? Oto przepis na sałatkę z kurczaka z kapustą pekińską, która zachwyci wasze podniebienia.

Składniki

  • 200 g gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka

  • 300 g kapusty pekińskiej

  • 1 jabłko z zieloną skórką

  • 1 ogórek sałatkowy

  • 1 łyżka orzechów włoskich

  •  

  • Na winegret:

  • 100 ml oleju lub oliwy

  • 3 łyżki soku z limony

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżeczka miodu lub cukru

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj sos  winegret: połącz sok wyciśnięty z limonek z oliwą z oliwek, dodaj do smaku miód, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj.

  • Kapustę pekińską poszatkuj drobno. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, a potem jeszcze raz na pół lub zszatkuj. Ogórka pokrój w półplasterki. 

  • Orzechy upraż na suchej patelni. Uprażone orzechy grubo posiekaj. 

  • Pierś kurczaka (bez skóry) pokrój w sporą kostkę. 

  • W misce wymieszaj kapustę, kurczaka, jabłka, ogórka. Dodaj orzechy i polej sosem, powtórnie zamieszaj. 

  • Podawaj z chrupiącą bagietką i kieliszkiem białego wina.

Ocena: 4