Duszona kapusta pak choi z sezamem

Duszona kapusta pak choi z sezamem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duszona kapusta pak choi z sezamem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta pak choi najlepiej smakuje podduszona na patelni lub podpieczona. Tu prezentujemy najprostszy przepis na duszoną kapustę pak choi z sezamem, tak jak się ją podaje w kraju pochodzenia, czyli Chinach. Tak uduszoną kapustę podajemy jako dodatek do dań mięsnych (kurczaka, wieprzowiny).

Składniki

  • 4 szt. kapusty pak choi

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • pół łyżeczki brązowego cukru

  • garść ziaren sezamu

  • olej do smażenia (może być sezamowy)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na suchej patelni upraż sezam, ale uważaj, żeby go nie przypalić. Zsyp do naczynia.

  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj olej na patelnię i podsmaż na nim przekrojoną na pół wzdłuż kapustę, czosnek i brązowy cukier aż liście zmiękną.

  • Polej sosem sojowym, dodaj 2 łyżki wody i duś jeszcze przez minutę. Posyp uprażonym sezamem.

  • Podawaj na ciepło jako dodatek do dań mięsnych.

Ocena: 3,5