Wątroba, wątróbka - właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza, przydatność kulinarna podrobów
Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną zaletę - jest tania. To cecha wszystkich rodzai wątróbki: wieprzowej, cielęcej czy drobiowej. Można więc wybrać ulubioną i przyrządzić wedle uznania. Przekonajcie się sami, dlaczego warto, aby wątróbka częściej gościła na naszych stołach. Polecamy szalenie prosty przepis na Wątróbkę smażoną z rodzynkami i piwem oraz Makaronowe wstążki z wątróbkami i grzybami
Spis treści
- Trzy powody, dlaczego warto jeść wątróbkę
- Wątróbka drobiowa w diecie niemowląt i małych dzieci
- Wady wątróbki
- Rodzaje wątróbki
- Wartość odżywcza wątróbki
- Przydatność kulinarna
- Zobacz galerię z przepisami na wątróbkę!
- Zobacz wideo i polub wątróbkę!
Trzy powody, dlaczego warto jeść wątróbkę
Po pierwsze, wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B12 pełni ważną funkcję w produkcji erytrocytów. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.
Po drugie, wątróbka jest niezwykle bogatym źródłem żelaza. Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakiekolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią.
Warto wiedzieć: Jak żelazo chroni przed infekcjami?
Ostatnią zaletą wątróbki jest fakt, że jest ona dobrym źródłem białka, przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby są jednak znacznie tańszą alternatywą.
Polecamy do czerwonego barszczu zamiast pasztecików Krokiety z nadzieniem z wątróbki
Wątróbka drobiowa w diecie niemowląt i małych dzieci
W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny - tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo.
Wady wątróbki
Wątróbka ma wyrazisty nieco gorzki smak, nie akceptowany przez wszystkim. Ma mnóstwo cennych właściwości, ale ma też jednak kulinarne wady. Przesmażona lub przegotowana staje się twarda. Wątróbka zawiera peptyny, szkodliwe dla chorujących na dnę moczanową.
Rodzaje wątróbki
Smak i własności kulinarne zależą od rodzaj zwierzęcia z którego pochodzi wątróbka. Najwyżej ceniona jest stłuszczona wątróbka z gęsi, czyli francuskie Foie-gras. Chociaż coraz częściej dochodzą do głosu apele obrońców zwierząt, którzy uważają proceder przekarmiania gęsi, aby doprowadzić do stłuszczenia, czyli stanu patologicznego wątroby, za okrucieństwo wobec tych ptaków. Odpowiadamy: Dlaczego wątróbki z gęsi są takie drogie?
Polecamy przepis z wątróbką gęsią Wątróbka gęsia w winie
Na drugim miejscu znajduje się kacza wątróbka. W Polsce zawsze popularna była nieco twardsza do wątroby ptaków pływających - wątróbka wieprzowa. Najwyżej ceniona u nas jest wątróbka cielęca, słusznie uważana za rarytas. Natomiast delikatna wątróbka drobiowa, z kurcząt lub indyków, jest bardzo popularna. Najmniejszym powodzeniem cieszy się wątróbka wołowa, ze względu na to, że jest twarda i wymaga długiej obróbki termicznej. Mało znana jest u nas wątróbka jagnięca czy też barania, ceniona m.in. w kuchni francuskiej, a także krajach śródziemnomorskich, arabskich, a nawet w Indiach. Warta polecenia jest też wątróbka kozia, wprost idealna do pasztetów i wędlin podrobowych.
Wartość odżywcza wątróbki
Wątroba drobiowa jest jasno różowa i nie ma błonki. Wątroba wieprzowa lub cielęca charakteryzuje się ciemnoczerwonym kolorem. W smaku jest lekko gorzka. Ma niską zawartością tłuszczu. Często otoczona jest cienką błoną.
Struktura mięśnia jest miękka, dość delikatna i łatwo ulegająca przerwaniu. Na powierzchni posiada charakterystyczny, marmurkowaty wzór.
Z wątróbki wieprzowej lub cielęcej przed dalszą obróbką, należy ostrożne usunąć błonę, jeśli ciężko schodzi, należy namoczyć wątrobę przez 10 min. w zimnej wodzie. Wątróbka będzie smaczniejsza i delikatniejsza, jeśli pokrojoną na kawałki namoczymy na 1-2 godz. w mleku.
Wątróbka drobiowa, wieprzowa lub cielęca ma w 100 g produktu około 130 kcal.
Przydatność kulinarna
Wątróbka należy do najczęściej jadanych podrobów. Najprostszy sposób podania to wątróbka obsmażona z dodatkami takimi jak cebula. Tak jada się ją w Europie Środkowej, Włoszech, Hiszpanii, Egipcie a nawet Ameryce Łacińskiej. Najczęściej podaje się ją w formie smażonej lub duszonej z wcześniejszym podsmażeniem. W ostatnich czasach bardzo popularne stało się również grillowanie wątróbki.
Polecamy przepisy Wątróbka wieprzowa z cebulą i jabłkami Wątróbka duszona z papryką i fasolą Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
Wątróbka ma także uznanie w Azji, gdzie Chińczycy używają jej do dań typu stir-fry (np. z sosoem ostrygowym, imbirem i dymką), a w Indonezji używana jest m.in. w tzw. Gulai czyli miejscowym rodzaju curry, a także jako składnik satayów.
Warto spróbować Kotlety z wątróbki z warzywami Klopsiki drobiowe z wątróbkową niespodzianka
Wątróbka najczęściej wykorzystywana jest w produkcji wszelkiego rodzaju pasztetów. W tym do najsłynniejszego - pasztetu strasburskiego. To właśnie wątróbka nadaje pasztetom charakterystyczny smak. Poza tym trafia do tzw. krwawych kiszek (m.in. kaszanki). W Niemczech, a także Polsce popularna jest też wątrobianka, czyli kiszka pasztetowa. Wątróbka stanowi też jeden z głównych składników szkockiego haggis.
Spróbujcie przepisów na pasty i pasztety z wątróbką Pasta z wątróbki do kanapek Pasztet z wątróbek gęsich Pasztet z suszonymi śliwkami i cieszcie się jej smakiem ze swoją rodziną