Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Pasztetowa ze słoika: przepis na domową wędlinę podrobową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Kiszka pasztetowa, pasztetówka, leberka to czułe nazwy ulubionej wędliny podrobowej Polaków.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pasztetowa ze słoika to doskonały przepis dla wielbicieli pasztetówki. Leberka ze słoika ma tę przewagę nad klasyczną kiszką pasztetową, że nie potrzebne są jelita. Wystarczy przygotować masę i gotować ją powoli w słoikach, aby cieszyć się wybornym smakiem kiszki podgardlanej.
Składniki
½ kg łopatki wieprzowej bez kości
½ kg podgardla wieprzowego lub słoniny
25 dag wątróbki wieprzowej lub drobiowej
1 cebula
20 dag kaszy manny
1 czubata łyżka mielonego pieprzu
1 i ½ łyżki soli
½ łyżki majeranku
Przygotowanie krok po kroku:
Podgardle i łopatkę kroimy w kostkę 3x3 cm, zalewamy wodą i parzymy w 75°C przez okpło 1 godzinę i 45 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dorzucamy wątróbkę. Mięso odcedzamy (odlewamy ¼ l wywaru) i dokładnie studzimy.
Pozostały ¼ l wywaru mieszamy z kaszą manną i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut.
Na najmniejszym sitku (3 mm) mielimy 3 razy podgardle, łopatkę, wątróbkę i cebulę (wszystko do jednej miski), a następnie dodajemy kaszę i pozostałe przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej robić to malakserem).Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić masę.
Masę przełożyć do niewielkich słoiczków. Zakręcić.
Słoiki włożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotować na małym ogniu około 2 godzin.
Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.