Pasztetowa ze słoika: przepis na domową wędlinę podrobową

2021-03-29
Pasztetowa ze słoika: przepis na domową wędlinę podrobową
Autor: thinkstockphotos.com Kiszka pasztetowa, pasztetówka, leberka to czułe nazwy ulubionej wędliny podrobowej Polaków.
łatwy
60 min
4

Pasztetowa ze słoika to doskonały przepis dla wielbicieli pasztetówki. Leberka ze słoika ma tę przewagę nad klasyczną kiszką pasztetową, że nie potrzebne są jelita. Wystarczy przygotować masę i gotować ją powoli w słoikach, aby cieszyć się wybornym smakiem kiszki podgardlanej. 

SKŁADNIKI

  • ½ kg łopatki wieprzowej bez kości
  • ½ kg podgardla wieprzowego lub słoniny
  • 25 dag wątróbki wieprzowej lub drobiowej
  • 1 cebula
  • 20 dag kaszy manny
  • 1 czubata łyżka mielonego pieprzu
  • 1 i ½ łyżki soli
  • ½ łyżki majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgardle i łopatkę kroimy w kostkę 3x3 cm, zalewamy wodą i parzymy w 75°C przez okpło 1 godzinę i 45 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dorzucamy wątróbkę. Mięso odcedzamy (odlewamy ¼ l wywaru) i dokładnie studzimy.
  • Pozostały ¼ l wywaru mieszamy z kaszą manną i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut.

    Na najmniejszym sitku (3 mm) mielimy 3 razy podgardle, łopatkę, wątróbkę i cebulę (wszystko do jednej miski), a następnie dodajemy kaszę i pozostałe przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej robić to malakserem). 
  • Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić masę.
  • Masę przełożyć do niewielkich słoiczków. Zakręcić.
  • Słoiki włożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotować na małym ogniu około 2 godzin.
  • Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne