Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie

Wątróbka w pieczarkowym sosie
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbka duszona w śmietankowo-pieczarkowym sosie jest pyszna i pożywna. 
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa to cenne źródło białka, żelaza i witamin z grupy B. Dla wszystkich pragnących wesprzeć układ krwiotwórczy wątróbka powinna być stałym punktem tygodniowego jadłospisu. Szczególnie cenna jest dla kobiet i małych dzieci. Wątróbka w pieczarkowym sosie to prosty przepis na pyszne danie obiadowe. 

Polecamy także:

Wątróbka drobiowa smażona z boczkiem i grzybami

Wątróbka w wytrawnym sosie jeżynowym

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka mleka
  • 3-4 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę myjemy, przenosimy do miski i zalewamy mlekiem. Miskę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia wątróbkę wyciągamy z mleka, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (każdą wątróbkę kroimy na 2-3 części), a następnie obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę. Nie przyprawiamy.
  • Smażymy do momentu, aż wątróbka nie będzie krwista, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Wykładamy na talerz.
  • Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Na patelnię, w której smażyła się wątróbka, dolewamy oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek i całość zalewamy śmietanką. Zagotowujemy.
  • Na końcu dodajemy usmażoną wątróbkę oraz posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Wątróbkę w pieczarkowym sosie podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem.