Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wątróbka drobiowa to cenne źródło białka, żelaza i witamin z grupy B. Dla wszystkich pragnących wesprzeć układ krwiotwórczy wątróbka powinna być stałym punktem tygodniowego jadłospisu. Szczególnie cenna jest dla kobiet i małych dzieci. Wątróbka w pieczarkowym sosie to prosty przepis na pyszne danie obiadowe.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- 200 ml śmietany 30%
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 szklanka mleka
- 3-4 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę myjemy, przenosimy do miski i zalewamy mlekiem. Miskę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wątróbkę wyciągamy z mleka, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (każdą wątróbkę kroimy na 2-3 części), a następnie obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę. Nie przyprawiamy.
- Smażymy do momentu, aż wątróbka nie będzie krwista, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Wykładamy na talerz.
- Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Na patelnię, w której smażyła się wątróbka, dolewamy oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
- Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek i całość zalewamy śmietanką. Zagotowujemy.
- Na końcu dodajemy usmażoną wątróbkę oraz posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min.
- Doprawiamy do smaku.
- Wątróbkę w pieczarkowym sosie podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem.