Wątróbka z boczkiem i grzybami: proste danie obiadowe

2021-03-29
Wątróbka z boczkiem i grzybami: proste danie obiadowe
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbkę wieprzową, czy drobiową, można przyrządzić szybko i prosto. 
łatwy
30 min
4

Wątróbka z boczkiem i grzybami to proste danie obiadowe, które sprawdzi się również w roli ciepłego dnia na kolację. Wątróbkę wieprzową można zamienić na indyczą. Tak przygotowaną wątróbkę podajemy z tłuczonymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Świetnie sprawdza się pajda świeżego chleba. Pieczarki można zamienić na grzyby leśne. Będzie jeszcze lepiej smakowało. 

Polecamy także:

Wątróbka z jabłkami

Wątróbka gęsia z cebulą

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg chudego wędzonego boczku
  • 1/2 kg wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 25 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm.
  • Wątróbkę obrać z błon, pokroić na plastry grubości 2 cm. 
  • Cebulę pokroić w talarki, przesmażyć na smalcu, odłożyć.
  • Na tłuszczu ze smażenia ce­buli poukładać pokrojony w plasterki boczek, smażyć do zrumienienia, odłożyć.
  • Po­krojone na pół pieczarki przesmażyć na tym samym tłuszczu.
  • Dodać pokrojoną w plastry wątróbkę, panierowaną w mące, poddusić, dodać boczek, ce­bulę, oprószyć pieprzem, tymiankiem, solą, podlać wodą, lekko wymieszać, podgrzać.