Wątróbka duszona z jabłkiem: przepis na pożywny obiad

2021-03-29
Wątróbka duszona z jabłkiem
Autor: thinkstockphotos.com Warto przekonać się do wątróbki - nie jest droga, a zawiera mnóstwo cennych mikroelementów
łatwy
40 min
4

Wątróbka duszona z jabłkiem to przede wszystkim idealna propozycja dla kobiet w ciąży. Zawarta w wątróbce witamina PP usprawnia między innymi funkcjonowanie mózgu. Sprawdź, jak zrobić pyszną wątróbkę duszoną z jabłkiem.

Dlaczego warto jeść wątróbkę? Jakie ma właściwości?

Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego (witaminy B9) wątróbka ma dobroczynny wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Jest także bogatym źródłem witaminy A, która między innymi wzmacnia odporność organizmu i poprawia wzrok.

100 g wątróbki dostarcza organizmowi ponad połowę dziennej (niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu) dawki witaminy PP (dla kobiet jest to 21 mg). Witamina PP bierze udział w przetwarzaniu białek, tłuszczów i węglowodanów. Oddziałuje na skórę (nabłonek), przewód pokarmowy oraz układ nerwowy (rozszerzając naczynia krwionośne, usprawnia funkcjonowanie mózgu).

Wątróbkę powinny jeść osoby żyjące w stresie. Zawarta w niej witamina B12 (cyjanokobalamina) chroni komórki nerwowe oraz usprawnia przewodzenie impulsów, kwasy omega-3 budują zaś komórki kory mózgowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 z wątróbki ułatwiają przyswajanie witamin zawartych w jabłkach i sałacie.

SKŁADNIKI

  • 200 g wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 kwaśne jabłka pokrojone w grubą kostkę
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • mleko
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę opłucz, usuń białe błonki, namocz w mleku, osusz i panieruj w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej, włóż wątróbkę, obsmaż z obu stron. Na tłuszczu zeszklij cebulę.
  • Do garnka przełóż obsmażoną wątróbkę, cebulę, pokrojone jabłka, zalej bulionem warzywnym, dopraw i duś pod przykryciem ok. 30 minut.
  • Podawaj z kaszą gryczaną.