Pasta z wątróbki do kanapek

2021-03-29
Pasta z wątróbki do kanapek
Autor: thinkstockphotos.com Pasta z wątróbki świetnie smakuje z plasterkiem pomidora. 
łatwy
30 min
4

Pasta z wątróbki drobiowej doskonale nadaje się smarowania kanapek. Jest zdrową alternatywą dla pasztetów. Ta tania i pyszna pasta pasuje na drugie śniadanie, jak i na eleganckie grzanki. 

Polecamy również inne pasty:

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta twarogowa

SKŁADNIKI

  • 250 g wątróbki drobiowej (z kurczaka lub indyka)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 50 g masła
  • 50 g żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę opłukać, odsączyć, pokroić na kawałki.
  • Cebulę pokroić w talarki.
  • Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Dodać cebulę, podlać 2-3 łyżkami wody, przykryć i dusić 5 minut.
  • Ostudzoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę razem z cebulą. Można też użyć malaksera. 
  • Ser zetrzeć na drobnej tarce.
  • Wątróbkę połączyć z serem i masłem, dodać paprykę i utrzeć na gładką masę.
  • Posolić i popieprzyć do smaku.
  • Używać do kanapek i chleba.