Pasta z wątróbki do kanapek

Pasta z wątróbki do kanapek

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasta z wątróbki świetnie smakuje z plasterkiem pomidora. 

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z wątróbki drobiowej doskonale nadaje się smarowania kanapek. Jest zdrową alternatywą dla pasztetów. Ta tania i pyszna pasta pasuje na drugie śniadanie, jak i na eleganckie grzanki. 

Polecamy również inne pasty:

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta twarogowa

Składniki

  • 250 g wątróbki drobiowej (z kurczaka lub indyka)

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • 50 g masła

  • 50 g żółtego sera o wyrazistym smaku

  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę opłukać, odsączyć, pokroić na kawałki.

  • Cebulę pokroić w talarki.

  • Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju.

  • Dodać cebulę, podlać 2-3 łyżkami wody, przykryć i dusić 5 minut.

  • Ostudzoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę razem z cebulą. Można też użyć malaksera. 

  • Ser zetrzeć na drobnej tarce.

  • Wątróbkę połączyć z serem i masłem, dodać paprykę i utrzeć na gładką masę.

  • Posolić i popieprzyć do smaku.

  • Używać do kanapek i chleba. 

Ocena: 3,3