Kotlety z wątróbki z warzywami

Kotlety z wątróbki z warzywami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kotlety z wątróbki z warzywami to sprytny sposób na przemycenie wątróbki do codziennej diety. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z wątróbki z warzywami to prosty przepis na przemycenie wątróbki do codziennego menu. Kotlety z wątróbki to także tani przepis na pyszną kolację. Wątróbka jest cennym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Powinna być stałym elementem jadłospisu przedszkolaka, ucznia i studenta. 

Polecamy także:

Kotlety mielone: tradycyjny przepis

Kotlety z grzybów

Kotlety z jajek

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 4 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę oczyścić z błon, umyć i odsączyć. 

  • Cebulę upiec. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. 

  • Wątróbkę razem z cebulą zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze.

  • Wątróbkę z cebulą przełożyć do miski, dodać startą marchewkę,  mąkę, jajka, musztardę i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać. 

  • Z wątróbkowo-warzywnej masy formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

  • Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty

  •  

  •  

Ocena: 2,9