Kotlety z wątróbki z warzywami

2021-03-29
Kotlety z wątróbki z warzywami
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety z wątróbki z warzywami to sprytny sposób na przemycenie wątróbki do codziennej diety. 
średni
30 min
4

Kotlety z wątróbki z warzywami to prosty przepis na przemycenie wątróbki do codziennego menu. Kotlety z wątróbki to także tani przepis na pyszną kolację. Wątróbka jest cennym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Powinna być stałym elementem jadłospisu przedszkolaka, ucznia i studenta. 

Polecamy także:

Kotlety mielone: tradycyjny przepis

Kotlety z grzybów

Kotlety z jajek

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę oczyścić z błon, umyć i odsączyć. 
  • Cebulę upiec. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. 
  • Wątróbkę razem z cebulą zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze.
  • Wątróbkę z cebulą przełożyć do miski, dodać startą marchewkę,  mąkę, jajka, musztardę i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać. 
  • Z wątróbkowo-warzywnej masy formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty
  •  
  •