Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami i cebulą to pyszne danie obiadowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami i cebulą to proste i łatwe danie obiadowe. Wieprzowa wątróbka jedzone regularnie wzmacnia siły witalne organizmu. Wątróbka wieprzowa jest dużo słodsza od drobiowej. Można ją pociąć w plastry, które razem z sosem smakują wybornie. Duszoną wątróbkę wieprzową najlepiej podać z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej kapusty. 

Polecamy także: Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem  oraz  Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie 

Składniki

  • 500 g wątróbki wieprzowej

  • mleko

  • mąka do panierowania

  • 1 jabłko

  • 2 cebule

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę moczyć w mleku przez godzinę. 

  • Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju.

  • Jabłko pokroić w ósemki i dodać do cebuli.

  • Wątróbkę umyć, pokroić w plastry, obtoczyć w mące i dodać na patelnię do cebuli i jabłek. Oprószyć pieprzem i smażyć do miękkości. 

  • Na koniec posolić. Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.

Ocena: 2,5