Wątróbka duszona z warzywami w sosie pomidorowym

Wątróbka duszona z warzywami w sosie pomidorowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pikantna wątróbka duszona z warzywami w sosie pomidorowym to danie rozgrzewające duszę i serce. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka duszona z warzywami i to w sosie pomidorowym to pyszne danie dostarczające w jednej porcji białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Pokochają go dzieci i dorośli. 

Polecamy także: Wątróbka drobiowa z jabłkami  oraz  Wątróbka z rodzynkami i piwem

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 1 duża cebula

  • 5 ząbków czosnków

  • 3 średnie marchewki

  • 1 duży korzeń pietruszki

  • 1 mały seler

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 400 g pomidorów pelati

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 6 łyżek oliwy

  • pieprz czarny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy wierzch wątróbki się zrumieni.

  • Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.

  • Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano i bazylię.

  • Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblendowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut.

  • Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut.

  • Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu.

  • Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.

tip dnia

Żeby wątróbka nie była twarda: nie solimy jej przed usmażeniem i staramy się nie przesmażyć wątróbki.

Ocena: 5