Wątróbki z gęsi - dlaczego są takie drogie?

Wątróbki z gęsi - dlaczego są takie drogie?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Foie gras to w dosłownym tłumaczeniu "otłuszczona wątroba"

Mięso gęsi kiedyś królowało na polskich stołach. Dziś kojarzy się z bajońskimi sumami, które wyłożyć trzeba na jeden z przysmaków z gęsiny. Mowa o gęsich wątróbkach, a dokładnie foie gras. Sprawdź, dlaczego wątróbki z gęsi są takie drogie.

Co wpływa na cenę wątróbek z gęsi?

Gęś to wyjątkowy ptak - wyjątkowa jest też cena jednego z produkowanych z niej przysmaków, czyli wątróbki, a konkretnie foie gras. W Polsce 100 g foie gras potrafi kosztować nawet 200 zł!

Ta astronomiczna cena bierze się głównie z opinii francuskiego rarytasu, którego smak doceniają głównie wytrawni smakosze. Danie o szczególnej renomie, więc cena też jest wyjątkowa. Przyczyną fenomenu nie jest tak naprawdę nic innego. Bo niby dlaczego?

Foie gras to w dosłownym tłumaczeniu otłuszczona wątroba. I naprawdę jej głównym atrybutem jest tłuszcz. Odpowiedni efekt uzyskuje się, niestety, stosując wyjątkowo brutalne metody. Zwierzęta hodowane, by dać wątróbki na foie gras, tuczone są na siłę przy użyciu metalowej rurki sięgającej wprost do żołądka. Pokarm podawany jest im niemal non stop. W efekcie po dwunastu tygodniach wątroba gęsi może się powiększyć nawet 10-krotnie. Wtedy też staje się odpowiednio tłusta. Najczęściej podawana jest w postaci lekkiego musu, którym można na przykład smarować kanapki. 

Trudno jednak połączyć to z ceną nieotłuszczonych wątróbek z gęsi, które mrożone są dostępne w supermarketach w cenie ponad 7 zł za 400 g! Oznacza to, że cena kg wątróbek gęsich dochodzi do 18 zł. Dla porównania - wątróbki z kurcząt kosztują ok. 4 zł za kg, a z indyka ok. 8 zł. Cena wątróbek gęsich jest wiec niezrozumiale wysoka.

Ocena: 2,3