Wątróbka gęsia w winie - przepis na wyśmienite danie z gęsi

Wątróbka gęsia w winie - przepis na wyśmienite danie z gęsi

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wątróbki gęsie wyśmienicie smakują podduszone w czerwonym winie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pewnie zastanawiasz się, jak smacznie przyrządzić wątróbki gęsie? Podsuwamy zatem prosty przepis: wątróbki gęsie duszone w czerwonym winie. Butelka wytrawnej Madery będzie doskonała. Do tego cebulka i bulion. Gęsia wątróbka wychodzi idealnie miękka i aromatyczna, że palce lizać! 

Składniki

  • 1 kg wątróbki gęsiej

  • 3 cebule

  • 1 szklanka wina wytrawnego Madera

  • 1 szklanka rosołu

  • 1/2 l mleka

  • 1 szklanka mąki

  • masło klarowane do smażenia

  •  

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczone wątróbki należy moczyć minimum 12 godzin w mleku.

  • Po osączeniu obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzane klarowane masło. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron. P

  • Po obsmażeniu wątróbkę podlać maderą i rosołem. Dusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

Ocena: 0