Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut
Wątróbka gęsia w winie - przepis na wyśmienite danie z gęsi

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wątróbki gęsie wyśmienicie smakują podduszone w czerwonym winie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pewnie zastanawiasz się, jak smacznie przyrządzić wątróbki gęsie? Podsuwamy zatem prosty przepis: wątróbki gęsie duszone w czerwonym winie. Butelka wytrawnej Madery będzie doskonała. Do tego cebulka i bulion. Gęsia wątróbka wychodzi idealnie miękka i aromatyczna, że palce lizać!
Składniki
1 kg wątróbki gęsiej
3 cebule
1 szklanka wina wytrawnego Madera
1 szklanka rosołu
1/2 l mleka
1 szklanka mąki
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Oczyszczone wątróbki należy moczyć minimum 12 godzin w mleku.
Po osączeniu obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzane klarowane masło. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron. P
Po obsmażeniu wątróbkę podlać maderą i rosołem. Dusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.