Sałatka nicejska z fasolką szparagową: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Fasolka szparagowa kojarzy się głównie jako dodatek do drugich dań, ale świetnie sprawdzi się również jako składnik sałatek. Podajemy przepis na klasyczną sałatkę nicejską z dodatkiem fasolki szparagowej. Sprawdź, jak ją przygotować.
Polecamy także:
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
Nietypowe dania z fasolką szparagową
SKŁADNIKI
- SKŁADNIKI SAŁATKI
- puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej tuńczyk w kawałkach)
- 6 sztuk filecików anchovies
- 500 g sałaty
- czerwona papryka
- dojrzały pomidor
- ogórek
- czerwona cebula
- 200 g fasolki szparagowej
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach
- opcjonalnie kilka sztuk oliwek
- SOS WINEGRET:
- 100 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
- 1 łyżka miodu pszczelego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sok z połówki cytryny
- sól morska
- zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki należy dokładnie umyć i oczyścić, gotujemy je w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostygnięciu ziemniaki kroimy w kostkę.
- Fasolkę szparagową gotujemy z dodatkiem soli i cukru również około 10–15 minut, następnie po odcedzeniu blanszujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki.
- Pomidory należy sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, następnie pokroić w ćwiartki.
- Do głębokiego naczynia włożyć ziemniaki, fasolkę, jajka, pomidory, cebulę, tuńczyka, oliwki i anchois. Dokładnie wymieszać.
- Na przygotowane półmiski rozłożyć sałatę, a następnie wyłożyć na niej wszystkie składniki.
- Całość polać przygotowanym sosem.