Z grillowanej gruszki i tego sera robię wyborną sałatkę. Jest tak dobra, że nie można jej się oprzeć
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka z grillowaną gruszką i serem pleśniowym jest pyszna i świetnie sprawdzi się na różne okazje. To efektowne małe danie, które łączy nieoczywiste smaki i tekstury. Jej tajemnica tkwi w prostocie. Wystarczy kilka składników i 10 minut wolnego czasu, aby cieszyć się jej smakiem. Oto prosty przepis na wyśmienitą sałatkę z dodatkiem grillowanej gruszki i sera pleśniowego.
Z czym dobrze komponują się gruszki?
Gruszki to pyszne i zdrowe polskie owoce. Świetnie sprawdzają się w różnych słodkich wypiekach i deserach. Są również doskonałym składnikiem dań wytrawnych. A co zrobić z gruszek na szybko? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest przygotowanie znakomitej sałatki z grillowaną gruszką. To rewelacyjne połączenie gruszek z grilla z rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Sałatka smakuje obłędnie i znika z talerzy błyskawicznie.
Jak przygotować gruszkę do sałatki?
W tym sprawdzonym przepisie główną rolę grają słodkie gruszki. To właśnie one sprawiają, że to małe danie jest tak dobre. Zanim wylądują na talerzu z innymi składnikami, owoce należy odpowiednio przygotować. Gruszki należy pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Następnie skrapia się je oliwą z oliwek wymieszaną z miodem. Tak przygotowanie gruszki smaży się na rozgrzanej grillowej patelni, aż nabiorą rumianego koloru. Można usmażyć je także na zwykłej patelni.
Jak zrobić sałatkę z grillowaną gruszką?
Przepis na prostą, ale wyjątkowo dobrą sałatkę z dodatkiem grillowanej gruszki i sera pleśniowego warto zapisać. To łatwa receptura na znakomitą przekąskę lub kolację. Przygotowanie jest także szybkie. W sumie nie powinno zająć więcej niż kwadrans.
Jak więc przyrządzić wyborną i efektowną sałatkę z grillowaną gruszką, której smak podkręca ser pleśniowy? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie.
- 1. krok – przygotowanie sosu do sałatki
- 2. krok – pokrojenie i grillowanie gruszek
- 3. krok – ułożenie rukoli, gruszek, sera pleśniowego i orzechów włoskich oraz skropienie sałatki sosem
Jaki sos do sałatki z gruszką i serem pleśniowym?
Do każdej sałatki warto przygotować sos. To obowiązkowy dodatek, który łączy wszystkie składniki i sprawia, że sałatka smakuje jeszcze lepiej. W tym przepisie sałatkę z grillowaną gruszką i serem pleśniowym podkręca prosty sos. Przyrządza się go na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem miodu, soku z cytryny i dwóch popularnych przypraw. Gotową sałatkę należy nim skropić tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI
- 2 gruszki
- 100 g rukoli
- 50 g sera pleśniowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
sos:- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
- Gruszki pokroić na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Skropić oliwą z oliwek wymieszaną z miodem.
- Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej gruszki z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić.
- Na większym talerzu ułożyć rukolę, grillowane gruszki. Posypać pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Skropić sosem.
- Podawać na kolację lub jako imprezową przekąskę.