Czy pleśń z sera jest szkodliwa?
Nasze organizmy dzięki ewolucji są przyzwyczajone, że śmierdzące, spleśniałe produkty są szkodliwe dla zdrowia. Pomimo to, zajadamy się serami pleśniowymi, kiszoną kapustą i ogórkami małosolnymi. Sprawdź, czy sery pleśniowe są szkodliwe dla zdrowia.
Spis treści
Pleśń - kiedy jest szkodliwa
Faktycznie, spleśniałe produkty stanowią zazwyczaj poważne zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Jednak nie wszystkie pokryte pleśnią produkty są dla nas szkodliwe. Niebezpieczna dla naszego organizmu jest nie tyle sama pleśń, co produkty, które produkują podczas pleśnienia szkodliwe mykotoksyny. Najbardziej niebezpieczne są aflatoksyny, które mogą wywoływać raka!
Sery pleśniowe - zalety dla zdrowia
Jednak, jak wie każdy amator serów pleśniowych, spleśniałe produkty mogą być nie tylko jadalne, ale także bardzo smaczne i dobre dla naszego zdrowia. Penicillium roqeforti oraz Penicillium glaucum - czyli grzyby serowe - są jak najbardziej jadalne. Co więcej spożywanie tzw. sera pleśniowego ma pozytywne efekty antybakteryjne, bo wspomaga naturalny układ ochronnej flory.