Sałatka nicejska z fasolką szparagową: przepis

fasolka-szparagowa-salatka-nicejska-przepis.jpg
Autor: photos.com Sałatka nicejska z fasolką szparagową.
łatwy
30 min
4

Fasolka szparagowa kojarzy się głównie jako dodatek do drugich dań, ale świetnie sprawdzi się również jako składnik sałatek. Podajemy przepis na klasyczną sałatkę nicejską z dodatkiem fasolki szparagowej. Sprawdź, jak ją przygotować.

Polecamy także:

Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem

Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado

Nietypowe dania z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa po grecku

Leczo z fasolką szparagową

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki należy dokładnie umyć i oczyścić, gotujemy je w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostygnięciu ziemniaki kroimy w kostkę.
  • Fasolkę szparagową gotujemy z dodatkiem soli i cukru również około 10–15 minut, następnie po odcedzeniu blanszujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki.
  • Pomidory należy sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, następnie pokroić w ćwiartki.
  • Do głębokiego naczynia włożyć ziemniaki, fasolkę, jajka, pomidory, cebulę, tuńczyka, oliwki i anchois. Dokładnie wymieszać.
  • Na przygotowane półmiski rozłożyć sałatę, a następnie wyłożyć na niej wszystkie składniki.
  • Całość polać przygotowanym sosem.