Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis
2021-10-07
łatwy
30 min
4
Dżem z winogron, jabłek i orzechów to niebanalna propozycja, dla wszystkich smakoszy owocowych dodatków do chleba. Sprawdź, jak zrobić dżem z winogron, jabłek i orzechów.
SKŁADNIKI
- 3 kg winogron mieszanych
- 1 kg jabłek antonówek
- 1 kg cukru
- 200 g łuskanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona umyć i gotować, aż się rozmiękną.
- Wystudzić, przetrzeć przez sito.
- Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce.
- Orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Trzeba to zrobić koniecznie, bo inaczej dżem będzie gorzki.
- Winogrona, jabłka i orzechy wymieszać, dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować około pół godziny.
- Gorący dżem włożyć do czystych, wyparzonych słoików.
- Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis