Polędwiczki z kurczaka pieczone z kalafiorem, zieloną fasolką i marchewką

2020-08-03
Polędwiczki z kurczaka pieczone z kalafiorem, zieloną fasolką i marchewką
Autor: Shutterstock Soczyste polędwiczki drobiowe i bukiet warzyw pełnego lata
łatwy
60 min
4

Polędwiczki z kurczaka pieczone z letnimi warzywami to szybkie danie obiadowe, jeśli wcześniej ugotujecie warzywa. Delikatne mięso i esencja lata: kalafior, zielona fasolka szparagowa i marchewka to marzenie każdego smakosza. 

Polecamy też:

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką

Sprawdź także:

Pęczotto z fasolką szparagową

Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami

Wątróbka duszona z papryką i fasolką

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

500 g polędwiczek z kurczaka

2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

1 mały kalafior lub pół większego

300 g fasolki strączkowej zielonej

300 g marchewki 

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

cukier i sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Polędwiczki pociąć na kawałki wielkości dużego kęsa, posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.

Kalafiora podzielić na różyczki, fasolkę pociąć na kawałki, marchewkę pokroić na grubsze plasterki. 

W dużym garnku zagotować 3 l wody, do wrzątku dodać 2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru. 

Do garnka dodać fasolkę, od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie dodać kalafior i marchewkę, i gotować wszystko razem jeszcze 10 minut. Odcedzić. 

Czosnek przeciśnięty przez praskę zmiksować z 2 łyżkami oleju.

Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką oleju. W naczyniu ułożyć warzywa, polać olejem z czosnkiem i wymieszać.

Na wierzch dodać zamarynowane polędwiczki i ponownie wymieszać. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut. 

Podawać prosto z piekarnika z kieliszkiem białego wina.