Polędwiczki z kurczaka pieczone z kalafiorem, zieloną fasolką i marchewką
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Polędwiczki z kurczaka pieczone z letnimi warzywami to szybkie danie obiadowe, jeśli wcześniej ugotujecie warzywa. Delikatne mięso i esencja lata: kalafior, zielona fasolka szparagowa i marchewka to marzenie każdego smakosza.
Polecamy też:
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką
Sprawdź także:
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
Wątróbka duszona z papryką i fasolką
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
Zupa krem z fasolki szparagowej
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 mały kalafior lub pół większego
- 300 g fasolki strączkowej zielonej
- 300 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- cukier i sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki pociąć na kawałki wielkości dużego kęsa, posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
- Kalafiora podzielić na różyczki, fasolkę pociąć na kawałki, marchewkę pokroić na grubsze plasterki.
- W dużym garnku zagotować 3 l wody, do wrzątku dodać 2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru.
- Do garnka dodać fasolkę, od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie dodać kalafior i marchewkę, i gotować wszystko razem jeszcze 10 minut. Odcedzić.
- Czosnek przeciśnięty przez praskę zmiksować z 2 łyżkami oleju.
- Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką oleju. W naczyniu ułożyć warzywa, polać olejem z czosnkiem i wymieszać.
- Na wierzch dodać zamarynowane polędwiczki i ponownie wymieszać.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut.
- Podawać prosto z piekarnika z kieliszkiem białego wina.