Nie wyrzucaj czerstwego chleba - 14 pomysłów na pyszne wykorzystanie "wczorajszego" pieczywa

2022-02-28 14:08

Wielu z nas ma opory, gdy przychodzi do tego, ze musi wyrzucić zeschnięte czy sczerstwiałe pieczywo. Jeśli więc zdarzyło się kupić nieco za dużo chleba, warto wykorzystać go nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki. Czerstwy chleb czy wczorajsze bułki mogą stanowić świetną bazę do przygotowania pysznych dań.

Czerstwe pieczywo
Autor: Shutterstock Czerstwe pieczywo może być znakomitą bazą dla pysznych potraw.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante

Czerstwego pieczywa nie trzeba wyrzucać. Z zeschniętych białych bułek można zrobić tartą bułkę, a wczorajszy chleb wykorzystać do przygotowania grzanek lub na przykład chleba w jajku. To wiedza wszyscy. Ale nie wszyscy umieją przygotować obiad lub deser wykorzystując wczorajszy chleb. Podpowiadamy więc, jak to zrobić.

Dania obiadowe z czerstwego chleba

Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem

Dodatki i przekąski z czerstwego chleba

Knedle z czerstwych bułek po śląsku

Chleb smażony w jajku - szybka i tania przekąska

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Zupy z dodatkiem czerstwego chleba

Zupa chlebowa z kminkiem: prosty przepis

Zupa z pomidorów i czerstwego chleba

Zupa chlebowa z żółtym serem - tani i szybki przepis na smaczną zupę

Desery z czerstwego chleba

Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze

Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba

Tania szarlotka na cieście z czerstwych bułek

Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina