Nie wyrzucaj czerstwego chleba - 14 pomysłów na pyszne wykorzystanie "wczorajszego" pieczywa
Wielu z nas ma opory, gdy przychodzi do tego, ze musi wyrzucić zeschnięte czy sczerstwiałe pieczywo. Jeśli więc zdarzyło się kupić nieco za dużo chleba, warto wykorzystać go nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki. Czerstwy chleb czy wczorajsze bułki mogą stanowić świetną bazę do przygotowania pysznych dań.
Czerstwego pieczywa nie trzeba wyrzucać. Z zeschniętych białych bułek można zrobić tartą bułkę, a wczorajszy chleb wykorzystać do przygotowania grzanek lub na przykład chleba w jajku. To wiedza wszyscy. Ale nie wszyscy umieją przygotować obiad lub deser wykorzystując wczorajszy chleb. Podpowiadamy więc, jak to zrobić.
Dania obiadowe z czerstwego chleba
Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą
Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem
Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa
Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem
Dodatki i przekąski z czerstwego chleba
Knedle z czerstwych bułek po śląsku
Chleb smażony w jajku - szybka i tania przekąska
Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel
Zupy z dodatkiem czerstwego chleba
Zupa chlebowa z kminkiem: prosty przepis
Zupa z pomidorów i czerstwego chleba
Zupa chlebowa z żółtym serem - tani i szybki przepis na smaczną zupę
Desery z czerstwego chleba
Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze
Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba
Tania szarlotka na cieście z czerstwych bułek
Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina