Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą

2021-03-29
Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą
Autor: Shutterstock Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą
łatwy
50 min
4

Zapiekanka z czerstwego chleba to sposób na zagospodarowanie nadwyżek żywności. Czerstwe pieczywo z dodatkiem aromatycznego boczku i delikatnej mozzarelli smakuje znakomicie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g czerstwego chleba
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g sera mozzarella
  • biała część pora
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb pokroić w kawałki, pora w plasterki, a boczek i ser w drobną kostkę.
  • Śmietanę, mleko i jajka zmiksować z przyprawami.
  • W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć chleb, posypać serem, boczkiem i plasterkami pora. Zalać śmietaną.
  • Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.