Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Zapiekanka z czerstwego chleba to sposób na zagospodarowanie nadwyżek żywności. Czerstwe pieczywo z dodatkiem aromatycznego boczku i delikatnej mozzarelli smakuje znakomicie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g czerstwego chleba
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera mozzarella
- biała część pora
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb pokroić w kawałki, pora w plasterki, a boczek i ser w drobną kostkę.
- Śmietanę, mleko i jajka zmiksować z przyprawami.
- W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć chleb, posypać serem, boczkiem i plasterkami pora. Zalać śmietaną.
- Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.