Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze

2021-02-10
Sernik na spodzie z czerstwego chleba
Autor: Anna Szubińska Sernik na spodzie z czerstwego chleba wygląda i smakuje obłędnie.
łatwy
30 min
4

Sernik na spodzie z czerstwego chleba na zakwasie wygląda pięknie, a smakuje wybornie. I pozostawia sporo miejsca na eksperymenty z dodatkami. My postawiliśmy na maliny, ale wybierz to co lubisz: inne owoce, rodzynki, orzechy, jadalne kwiaty. Cokolwiek, co sprawi ci przyjemność.

Składniki

4 jajka

1 kg twarogu na sernik, potrójnie zmielonego

200 ml śmietany 30%

1 szklanka drobnego cukru

100 g mąki pszennej

3 duże kromki chleba na zakwasie

80 g rozpuszczonego masła

 

Karmel:

5 łyżek cukru

1/4 szklanki wody

50 ml śmietany 30%

1 espresso

70 g masła

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Chleb pokrój bardzo drobno i dokładnie wymieszaj z masłem. Masą wyłóż spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na 15 min.

Pozostałe składniki ciasta zmiksuj na gładką masę i wyłóż na schłodzony chlebowy spód.

Upiecz w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 St.C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 110 st. i piecz 2 godziny.

Przygotuj karmel. W tym celu podgrzej w rondelku cukier. Gdy zacznie się topić, ostrożnie dodaj wodę i mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.

Ciągle mieszając dodaj śmietanę i espresso, gotuj 3 min. Na koniec dodaj sól i masło. Wymieszaj i zestaw z ognia.

Sernik podawaj polany karmelem i udekorowany wedle uznania.

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: