Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze

2021-03-29
Sernik na spodzie z czerstwego chleba
Autor: Anna Szubińska Sernik na spodzie z czerstwego chleba wygląda i smakuje obłędnie.
łatwy
30 min
4

Sernik na spodzie z czerstwego chleba na zakwasie wygląda pięknie, a smakuje wybornie. I pozostawia sporo miejsca na eksperymenty z dodatkami. My postawiliśmy na maliny, ale wybierz to co lubisz: inne owoce, rodzynki, orzechy, jadalne kwiaty. Cokolwiek, co sprawi ci przyjemność.

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu na sernik, potrójnie zmielonego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 duże kromki chleba na zakwasie
  • 80 g rozpuszczonego masła
  •  
  • Karmel:
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 espresso
  • 70 g masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb pokrój bardzo drobno i dokładnie wymieszaj z masłem. Masą wyłóż spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na 15 min.
  • Pozostałe składniki ciasta zmiksuj na gładką masę i wyłóż na schłodzony chlebowy spód.
  • Upiecz w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 St.C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 110 st. i piecz 2 godziny.
  • Przygotuj karmel. W tym celu podgrzej w rondelku cukier. Gdy zacznie się topić, ostrożnie dodaj wodę i mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  • Ciągle mieszając dodaj śmietanę i espresso, gotuj 3 min. Na koniec dodaj sól i masło. Wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Sernik podawaj polany karmelem i udekorowany wedle uznania.