Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sernik na spodzie z czerstwego chleba na zakwasie wygląda pięknie, a smakuje wybornie. I pozostawia sporo miejsca na eksperymenty z dodatkami. My postawiliśmy na maliny, ale wybierz to co lubisz: inne owoce, rodzynki, orzechy, jadalne kwiaty. Cokolwiek, co sprawi ci przyjemność.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 kg twarogu na sernik, potrójnie zmielonego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 szklanka drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 duże kromki chleba na zakwasie
- 80 g rozpuszczonego masła
- Karmel:
- 5 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 50 ml śmietany 30%
- 1 espresso
- 70 g masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb pokrój bardzo drobno i dokładnie wymieszaj z masłem. Masą wyłóż spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na 15 min.
- Pozostałe składniki ciasta zmiksuj na gładką masę i wyłóż na schłodzony chlebowy spód.
- Upiecz w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 St.C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 110 st. i piecz 2 godziny.
- Przygotuj karmel. W tym celu podgrzej w rondelku cukier. Gdy zacznie się topić, ostrożnie dodaj wodę i mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
- Ciągle mieszając dodaj śmietanę i espresso, gotuj 3 min. Na koniec dodaj sól i masło. Wymieszaj i zestaw z ognia.
- Sernik podawaj polany karmelem i udekorowany wedle uznania.