Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze

Sernik na spodzie z czerstwego chleba na zakwasie wygląda pięknie, a smakuje wybornie. I pozostawia sporo miejsca na eksperymenty z dodatkami. My postawiliśmy na maliny, ale wybierz to co lubisz: inne owoce, rodzynki, orzechy, jadalne kwiaty. Cokolwiek, co sprawi ci przyjemność.
4 jajka
1 kg twarogu na sernik, potrójnie zmielonego
200 ml śmietany 30%
1 szklanka drobnego cukru
100 g mąki pszennej
3 duże kromki chleba na zakwasie
80 g rozpuszczonego masła
Karmel:
5 łyżek cukru
1/4 szklanki wody
50 ml śmietany 30%
1 espresso
70 g masła
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Chleb pokrój bardzo drobno i dokładnie wymieszaj z masłem. Masą wyłóż spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na 15 min.
Pozostałe składniki ciasta zmiksuj na gładką masę i wyłóż na schłodzony chlebowy spód.
Upiecz w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 St.C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 110 st. i piecz 2 godziny.
Przygotuj karmel. W tym celu podgrzej w rondelku cukier. Gdy zacznie się topić, ostrożnie dodaj wodę i mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
Ciągle mieszając dodaj śmietanę i espresso, gotuj 3 min. Na koniec dodaj sól i masło. Wymieszaj i zestaw z ognia.
Sernik podawaj polany karmelem i udekorowany wedle uznania.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska