Zupa chlebowa z żółtym serem - tani i szybki przepis na smaczną zupę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa chlebowa to pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, chleba którego mamy za dużo. To także tanie, ale smaczne danie, łatwe do przygotowania. Sycąca zupa chlebowa nadaje się się do przygotowania w warunkach polowych, idealna na studenckie wakacje i codzienne życie.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego, warzywnego albo gotowego bulionu
- 3 kromki białego chleba
- 10 dag żółtego sera
- 2 żółtka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb rozdrobnić, zalać wywarem, rozgotować i przetrzeć przez sito lub rozdrobnić blenderem. Powtórnie zagotować.
- Lekko przestudzić, wymieszać ze startym żółtym serem i żółtkami, doprawić do smaku.
- Podawać zupę z kluseczkami lub z grzankami.