Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety z chleba to danie dla tych, którzy są wyznawcami zasady, że nie wolno marnować jedzenia. Smaczne i niedrogie kotlety to także propozycja dla osób, które z jakiś powodów muszą oszczędzać. A poza tym wszystkim kotlety z czerstwego chleba są po prostu smaczne, zwłaszcza jeśli podamy je z aromatycznym sosem, na przykład czosnkowym lub pomidorowym z ziołami.
Smak kotletów można zmieniać dodając do nich uprażone ziarna sezamu lub dyni, zmielone orzechy lub podsmażoną cebulkę, marchewkę czy czosnek.
SKŁADNIKI
- 1/2 czerstwego chleba
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki ziaren słonecznika, dyni
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna podprażyć na suchej patelni - uważając, by ich za mocno nie zrumienić.
- Chleb pokroić i namoczyć w mleku. Odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozgnieść w dłoniach, aby otrzymać jednolitą masę.
- Dodać jajka, podprażone ziarna, sól i pieprz do smaku. Wyrobić całość na jednolitą masę, ewentualnie dodać trochę bułki tartej, gdyby była zbyt rzadka.
- Z masy formować okrągłe kotlety, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.