Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa

2021-03-29
Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa
Autor: Shutterstock Kotlety z czerstwego chleba - propozycja dla osób, które nie lubią marnować jedzenia!
łatwy
45 min
4

Kotlety z chleba to danie dla tych, którzy są wyznawcami zasady, że nie wolno marnować jedzenia. Smaczne i niedrogie kotlety to także propozycja dla osób, które z jakiś powodów muszą oszczędzać. A poza tym wszystkim kotlety z czerstwego chleba są po prostu smaczne, zwłaszcza jeśli podamy je z aromatycznym sosem, na przykład czosnkowym lub pomidorowym z ziołami.

Smak kotletów można zmieniać dodając do nich uprażone ziarna sezamu lub dyni, zmielone orzechy lub podsmażoną cebulkę, marchewkę czy czosnek.

SKŁADNIKI

  • 1/2 czerstwego chleba
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ziaren słonecznika, dyni
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna podprażyć na suchej patelni - uważając, by ich za mocno nie zrumienić.
  • Chleb pokroić i namoczyć w mleku. Odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozgnieść w dłoniach, aby otrzymać jednolitą masę.
  • Dodać jajka, podprażone ziarna, sól i pieprz do smaku. Wyrobić całość na jednolitą masę, ewentualnie dodać trochę bułki tartej, gdyby była zbyt rzadka.
  • Z masy formować okrągłe kotlety, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.