Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Deser staropolski z jabłek jest nie tylko pyszny, ale do tego udowadnia, że nasze babcie i prababcie znakomicie znały trend "zero waste". Wykorzystanie czerstwego pieczywa do przygotowania smacznego deseru jest na to najlepszym przykładem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 winne jabłka
- 2 łyżki miodu
- 2 kromki suchego razowego chleba
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- garść rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać w rondelku z miodem i cukrem wanilinowym i smażyć 10 min. na małym ogniu.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Chleb zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Gdy jabłka wystygną wymieszać je ze startym chlebem i połowa bitej śmietany. Przełożyć do pucharków i schłodzić.
- Podawać udekorowane bitą śmietaną i sparzonymi rodzynkami.