Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Zostało ci z wieczornego przyjęcia trochę wczorajszego chleba i resztki czerwonego wina w butelce> To najlepszy moment na przyrządzenie pijanych rycerz. Resztki się nie zmarnują, a ty będziesz miec pyszny deser.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 kromek czerstwego chleba
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb zalać w naczyniu winem i poczekać aż nasiąknie.
- Gdy pieczywo "wypije" cały płyn każda kromkę obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Smażyć w sporej ilości oleju na złoto. Podawać posypane cukrem i cynamonem.