Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem, zrobiona wg tego przepisu wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Soczyste warzywa, chrupiący chleb i świetnie dobrane, aromatyczne przyprawy tworzą danie niemal doskonałe,
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 średniego bakłażana
- 1 średnia cukinia
- 3 średnie pomidory
- mały bochenek białego chleba
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- pół szklanki liści bazylii
- 1 łyżeczka liści tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię i bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry lub w spora kostkę, posyp solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź, lekko wyciskając nadmiar płynu.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Mieszaniną wysmaruj dokładnie naczynie do zapiekania.
- Chleb obierz ze skórki i pokrój na cienkie kromki, ułóż na dnie wysmarowanego olejem naczynia, delikatnie dociskając do siebie kromki, aby się połączyły.
- Nasącz chleb dwoma łyżkami czosnkowej oliwy, oprósz solą i pieprzem i posyp połową bazylii.
- Pomidory pokrój, posyp solą i pieprzem i wymieszaj z cukinią i bakłażanem, wyłóż na chleb, polej dwiema łyżkami oliwy z czosnkiem i posyp liśćmi tymianku, solą i pieprzem.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstaw naczynie i piecz zapiekankę ok. 40 min, aż warzywa lekko zbrązowieją.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie posyp reszta bazylii i podawaj.