Knedle z czerstwych bułek po śląsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Knedle z czerstwych bułek smakują wybornie polane skwarkami ze słoninki lub boczku. Są wyśmienite jako dodatek do rosołu, gulaszów, pieczeni. Knedle z bułek po śląsku to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek jedzenia.
SKŁADNIKI
- 8 czerstwych bułek kajzerek (ale tych prawdziwych, a nie erzatzów)
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2-5 łyżek tartej bułki
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułki pokroić na cienkie kromki, włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
- Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle do zeszklenia.
- Do rozmoczonych bułek dodać przestudzoną cebulę, natkę pietruszki, jajka i sól. Wyrobić na dość zwartą masę, w razie potrzeby dodając tartej bułki.
- Posypanymi mąką rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na dużą ilość osolonej, wrzącej wody i gotować na średnim ogniu przez 10-12 minut od wypłynięcia.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki