Co zrobić z czerstwym pieczywem? Przepisy na dania z użyciem pieczywa

2016-09-21 14:46

Chleb to najczęściej kupowany i spożywany produkt w polskich domach. Bułki kajzerki, chleb razowy, grahamki, chałka czy bagietki - kto z nas ich nie lubi, zwłaszcza, gdy są świeże, ciepłe i prosto z piekarni. Jednak po kilku dniach apetyt na nie gaśnie. Co zatem zrobić, aby nie wyrzucać pieczywa?

Zupa cebulowa z chlebem - co zrobić z nadmiarem chleba po świętach
Autor: Shutterstock Czerstwe pieczywo może być bazą do przygotowania wielu smacznych dań

Spis treści

  1. Chleb - jakie pieczywo jest zdrowe?
  2. Zupa z pomidorów i chleba
  3. Zapiekanki (grzanki) do zupy

Chleb - jakie pieczywo jest zdrowe?

Najzdrowsze jest oczywiście pieczywo razowe z mąki żytniej lub razowej, zawiera dużo błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy naszego organizmu. Białe pieczywo ma mniej wartości odżywczych, a co więcej jest bardziej kaloryczne. Wybór pieczywa to kwestia gustu, ale w obu przypadkach najlepsze jest świeże. Co zatem zrobić z kilkudniowym chlebem, bułkami czy bagietkami? Oto kilka prostych i smacznych dań, w których możemy wykorzystać czerstwe pieczywo.

Zupa z pomidorów i chleba

Składniki:

1/2 kg chleba

2 puszki pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 l bulionu

1/2 szklanki oliwy

por

3 ząbki czosnku

bazylia świeża (pęczek)

ostra papryczka

sól 

pieprz

Na patelni z rozgrzaną oliwą chwilę smażymy posiekany czosnek i drobno pokrojonego pora.

Dodajemy pomidory i koncentrat, gotujemy ok. 8-10 minut.

Dodajemy drobno posiekaną papryczkę, bazylię (lepiej rwać w palcach niż kroić nożem) i wlewamy bulion.

Po doprawieniu gotujemy jeszcze ok. 5 min. i zdejmujemy z ognia.

Dodajemy pokrojony na kromki chleb, mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny.

Przed podaniem podgrzewamy (możemy zmiksować zupę w blenderze i skropić oliwą z oliwek).

Zapiekanki (grzanki) do zupy

Chleb opiekamy w opiekaczu, na gorących kromkach kładziemy starty, żółty ser, posypujemy bazylią (chleb posmarowany masłem i posypany serem możemy zapiekać również w piekarniku).

Tak przygotowane zapiekanki kładziemy na gorącą zupę - najlepiej cebulową.