Co zrobić z czerstwym pieczywem? Przepisy na dania z użyciem pieczywa
Chleb to najczęściej kupowany i spożywany produkt w polskich domach. Bułki kajzerki, chleb razowy, grahamki, chałka czy bagietki - kto z nas ich nie lubi, zwłaszcza, gdy są świeże, ciepłe i prosto z piekarni. Jednak po kilku dniach apetyt na nie gaśnie. Co zatem zrobić, aby nie wyrzucać pieczywa?
Spis treści
Chleb - jakie pieczywo jest zdrowe?
Najzdrowsze jest oczywiście pieczywo razowe z mąki żytniej lub razowej, zawiera dużo błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy naszego organizmu. Białe pieczywo ma mniej wartości odżywczych, a co więcej jest bardziej kaloryczne. Wybór pieczywa to kwestia gustu, ale w obu przypadkach najlepsze jest świeże. Co zatem zrobić z kilkudniowym chlebem, bułkami czy bagietkami? Oto kilka prostych i smacznych dań, w których możemy wykorzystać czerstwe pieczywo.
Zupa z pomidorów i chleba
Składniki:
1/2 kg chleba
2 puszki pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
1/2 szklanki oliwy
3 ząbki czosnku
bazylia świeża (pęczek)
ostra papryczka
sól
pieprz
Na patelni z rozgrzaną oliwą chwilę smażymy posiekany czosnek i drobno pokrojonego pora.
Dodajemy pomidory i koncentrat, gotujemy ok. 8-10 minut.
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę, bazylię (lepiej rwać w palcach niż kroić nożem) i wlewamy bulion.
Po doprawieniu gotujemy jeszcze ok. 5 min. i zdejmujemy z ognia.
Dodajemy pokrojony na kromki chleb, mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny.
Przed podaniem podgrzewamy (możemy zmiksować zupę w blenderze i skropić oliwą z oliwek).
Zapiekanki (grzanki) do zupy
Chleb opiekamy w opiekaczu, na gorących kromkach kładziemy starty, żółty ser, posypujemy bazylią (chleb posmarowany masłem i posypany serem możemy zapiekać również w piekarniku).
Tak przygotowane zapiekanki kładziemy na gorącą zupę - najlepiej cebulową.