Zupa chlebowa z kminkiem: prosty przepis
2022-04-04
łatwy
15 min
4
Zupa chlebowa nie tylko pozwala rozsądnie zagospodarować czerstwe pieczywo, ale także przyjemnie rozgrzeje w zimowe chłodne dni. Poznaj prosty przepis na zupę chlebową z kminkiem. To jeden z najprostszych przepisów, w różnych wariantach spotykany w wielu ludowych kuchniach Europy – węgierskiej, polskiej czy niemieckiej. Mimo zaskakującej prostoty jest to zupa nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jak ją przygotować?
SKŁADNIKI
- (30-40 dag) ciemnego, suchego chleba - znakomitym surowcem jest tzw. chleb litewski, ale niemal równie dobry efekt osiągniemy, używając zwykłego razowca na zakwasie
- 1 l wody (ew. pół na pół z mlekiem)
- 2 łyżki masła
- posiekana natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- zupę można wzbogacić, dodając skwarki, kawałeczki smażonego boczku czy duszoną cebulę. Jarosze z kolei mogą dodać do zupy utarty ser i świeże zioła, takie jak zielona kolendra czy majeranek.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb kruszymy i rozgotowujemy w posolonym litrze wody razem z dwiema łyżeczkami kminku. Osoby, które nie lubią kminku powinny spróbować zamiast ziaren użyć kminku mielonego. Delikatniejszy smak uzyskamy, gotując chleb w mieszaninie wody i mleka.
- Zupa może być dość gęsta, mieszamy ją więc, by się nie przypaliła. Masę miksujemy blenderem, a następnie dodajemy masło, posiekaną natkę pietruszki i dwa ząbki roztartego czosnku.
- Zupę podajemy od razu po przygotowaniu, gorącą. Przygotowanie jej zajmuje zaledwie kilka - kilkanaście minut.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw