Zupa chlebowa z kminkiem: prosty przepis

2017-01-30
Zupa chlebowa z kminkiem: prosty przepis
Autor: Shutterstock Zupa chlebowa to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa
łatwy
15 min
4

Zupa chlebowa nie tylko pozwala rozsądnie zagospodarować czerstwe pieczywo, ale także przyjemnie rozgrzeje w zimowe chłodne dni. Poznaj prosty przepis na zupę chlebową z kminkiem. To jeden z najprostszych przepisów, w różnych wariantach spotykany w wielu ludowych kuchniach Europy – węgierskiej, polskiej czy niemieckiej. Mimo zaskakującej prostoty jest to zupa nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jak ją przygotować?

Składniki

(30-40 dag) ciemnego, suchego chleba - znakomitym surowcem jest tzw. chleb litewski, ale niemal równie dobry efekt osiągniemy, używając zwykłego razowca na zakwasie

1 l wody (ew. pół na pół z mlekiem)

2 łyżki masła

posiekana natka pietruszki

2 ząbki czosnku

zupę można wzbogacić, dodając skwarki, kawałeczki smażonego boczku czy duszoną cebulę. Jarosze z kolei mogą dodać do zupy utarty ser i świeże zioła, takie jak zielona kolendra czy majeranek.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Chleb  kruszymy i rozgotowujemy w posolonym litrze wody razem z dwiema łyżeczkami kminku. osoby, które nie lubią kminku powinny spróbować zamiast ziaren użyć kminku mielonego. Delikatniejszy smak uzyskamy, gotując chleb w mieszaninie wody i mleka.

Zupa może być dość gęsta, mieszamy ją więc, by się nie przypaliła. Masę miksujemy blenderem, a następnie dodajemy masło, posiekaną natkę pietruszki i dwa ząbki roztartego czosnku.

Zupę podajemy od razu po przygotowaniu, gorącą. Przygotowanie jej zajmuje zaledwie kilka - kilkanaście minut.