Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która pozwoli zużyć resztki. Oszczędna i pyszna kuchnia, czyli taka, jaką lubimy. Już dziś przygotujcie zapiekankę chlebową z wędliną i pomidorem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba
- 3 jajka
- 20,5 szklanki mleka
- 2 łyżki majonezu
- 2 parówki
- 1 śląska kiełbasa
- 1 pomidor
- 3 plastry żółtego sera
- pieprz i sól
- bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb pokroić w dużą kostkę. Parówki i kiełbasę pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w kostkę.
- Jajka zmiksować z mlekiem i majonezem, przyprawić.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę chleba i zalać połową sosu, przykryć warstwą wędliny i warstwą pomidora, przykryć resztą chleba i zalać resztą sosu. Na wierzch położyć ser.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25 min.