Podroby, czyli przysmak PRL’u. 10 najlepszych przepisów na wątróbkę i nie tylko

2023-04-11 15:12

Niegdyś podroby królowały na polskich stołach i uważane były za szczególny przysmak. Z czasem o nich zapomniano, a obecnie wiele osób ich unika. To błąd, ponieważ odpowiednio przyrządzone odwdzięczą się pysznym smakiem. Podroby to również skarbnica prozdrowotnych substancji odżywczych. Co robi się z podrobów? Jak je przyrządzić, aby były smaczne?

dlaczego warto jeść podroby?
Autor: Shutterstock Niegdyś przysmak, dziś zapomniane. Dlaczego warto jeść podroby?

Co to są podroby?

Do podrobów zalicza się narządy wewnętrzne niektórych zwierząt, takich jak kurczaki, kaczki, świnie i krowy. Są to serca, wątroby, żołądki, nerki, płuca, ozory, mózgi, grasice czy śledziony. Mogą być głównym składnikiem wielu pysznych i sycących dań obiadowych. Są o wiele tańsze niż mięso i łatwo dostępne w sklepach spożywczych i mięsnych.

Jakie wartości odżywcze mają podroby?

Wbrew obiegowej opinii, że podroby są nic nie warte i lepiej z nich zrezygnować, dobrze jest zdobyć nieco więcej wiedzy na ich temat. Najwięcej prozdrowotnych składników zawierają wątroba, mózg, nerki, ozory, serca i płuca. Podroby są bogate w dobrze przyswajalne białko oraz kwas foliowy. Znajdują się w nich minerały jak żelazo, fosfor, wapń, cynk i miedź. To dobre źródło witamin z grupy B, A, D i K.

Mimo że podroby zawierają sporo cennych składników odżywczych, powinny zrezygnować z nich osoby zmagające się z dną moczanową. W podrobach znajduje się też sporo cholesterolu i kwasów tłuszczowych, więc chorujący na miażdżycę i hipercholesterolemię powinni spożywać je małych ilościach.

Jak kupować podroby?

Aby wybrane danie było smaczne, podroby powinny być jak najświeższe. Najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach lub u rzeźnika. Podroby zachowują świeżość przez bardzo krótki czas, dlatego trzeba przyrządzić je zaraz po przyjściu do domu. Przed przystąpieniem do gotowania powinno się je oczyścić z błon i innych niejadalnych części, a następnie dokładnie umyć.

Jeżeli podroby są lepkie i wydzielają nieprzyjemny zapach, należy ominąć je szerokim łukiem. Nie są już świeże, a ich spożycie może być groźne dla zdrowia.

Przepisy na podroby

W czasach PRL’u w polskich domach często gotowano dania z podrobów. Pyszne potrawy serwowały także ówczesne restauracje. Ozory, żołądki czy gulasze z serc były prawdziwym przysmakiem. Chociaż nazwa podroby nie brzmi apetycznie, warto sprawdzić kilka przepisów i przekonać się, że to nie taki straszny składnik, jak go malują. Oto sprawdzone przepisy na wątróbkę, serca, ozory i nie tylko.

Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody