Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą
2021-11-18
łatwy
45 min
4
Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą to interesująca alternatywa dla tradycyjnych gulaszy. Serduszka kurcząt są nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze. Na półkach sklepowych to jedno z najtańszych źródeł białka. Ciemne mięso kurzych serduszek doskonale pasuje do kiszonej kapusty. W tej wersji, duszone serduszka, zdobędą uznanie każdego smakosza!
SKŁADNIKI
- 450 g kurzych serduszek
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 listek laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serduszka przygotować do duszenia. Obciąć zbędny tłuszcz oraz pozostałości naczyń krwionośnych. Przeciąć wzdłuż i oczyścić z resztek krwi, płucząc pod bieżącą wodą. Osączyć.
- Kapustę odcisnąć z soku i pokroić drobniej.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać serduszka.
- Serduszka zrumienić, następnie smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Doprawić pieprzem, majerankiem, cząbrem, zielem angielskim i listkiem laurowym.
- Podlać 500 ml gorącej wody, dodać pokrojoną kapustę.
- Dusić pod przykryciem przez około 50 minut.
- Przed podaniem spróbować i ewentualnie dosolić, pamiętając, że kiszona kapusta jest już wystarczająco słona. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?