Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą

Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą
Autor: Shutterstock Zaskakująco pyszne kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą
łatwy
45 min
4

Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą to interesująca alternatywa dla tradycyjnych gulaszy. Serduszka kurcząt są nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze. Na półkach sklepowych to jedno z najtańszych źródeł białka. Ciemne mięso kurzych serduszek doskonale pasuje do kiszonej kapusty. W tej wersji, duszone serduszka, zdobędą uznanie każdego smakosza!

SKŁADNIKI

  • 450 g kurzych serduszek
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serduszka przygotować do duszenia. Obciąć zbędny tłuszcz oraz pozostałości naczyń krwionośnych. Przeciąć wzdłuż i oczyścić z resztek krwi, płucząc pod bieżącą wodą. Osączyć.
  • Kapustę odcisnąć z soku i pokroić drobniej. 
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać serduszka. 
  • Serduszka zrumienić, następnie smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając.
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Doprawić pieprzem, majerankiem, cząbrem, zielem angielskim i listkiem laurowym.
  • Podlać 500 ml gorącej wody, dodać pokrojoną kapustę.
  • Dusić pod przykryciem przez około 50 minut.
  • Przed podaniem spróbować i ewentualnie dosolić, pamiętając, że kiszona kapusta jest już wystarczająco słona. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej