Sznycle z wątroby wołowej: przepis na panierowaną wątróbkę

Sznycle z wątroby wołowej
Autor: Shutterstock.com Sznycle z wątroby wołowej
łatwy
20 min
4

Pyszny sznycel można również zrobić z wątroby wołowej. Okazuje się, że jest wspaniały. Na zewnątrz chrupiący, a w środku delikatna, mięciutka wątróbka! Pyszności!

SKŁADNIKI

  • 500 g wątroby wołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 70 ml oleju (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątrobę oczyść z błon i dużych naczyń. Pokrój na sznycle grubości około 1,5 cm. 
  • Każdy sznycel przypraw solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. 
  • Sznycle z wątroby okryj folią spożywcza i rozbij lekko za pomocą tłuczka do mięsa. 
  • Rozbite sznycle panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
  • Smaż na patelni na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron, po 2-3 minut z każdej strony. 
  • Gotowe sznycle z wątroby wołowej podawaj z piklami, keczupem i pieczonymi ziemniakami. 
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Zobacz GALERIĘ krok po kroku, jak zrobić kotlety z udek kurczaka:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej