Sznycle z wątroby wołowej: przepis na panierowaną wątróbkę
2021-11-09
łatwy
20 min
4
Pyszny sznycel można również zrobić z wątroby wołowej. Okazuje się, że jest wspaniały. Na zewnątrz chrupiący, a w środku delikatna, mięciutka wątróbka! Pyszności!
SKŁADNIKI
- 500 g wątroby wołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- 70 ml oleju (do smażenia)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątrobę oczyść z błon i dużych naczyń. Pokrój na sznycle grubości około 1,5 cm.
- Każdy sznycel przypraw solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
- Sznycle z wątroby okryj folią spożywcza i rozbij lekko za pomocą tłuczka do mięsa.
- Rozbite sznycle panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
- Smaż na patelni na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron, po 2-3 minut z każdej strony.
- Gotowe sznycle z wątroby wołowej podawaj z piklami, keczupem i pieczonymi ziemniakami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?