Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Gęsta, esencjonalna zupa pomidorowa ugotowane na podrobach z ryżem to pożywne danie dla całej rodziny. Może zastąpić dwudaniowy posiłek południowy. Zupa pomidorowa z żołądkami będzie smakowa dzieciom i seniorom. Jej przygotowanie należy rozdzielić na dwa dni. Drobiowe żołądki i ryż najlepiej ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Spróbujcie taniej i pożywnej zupy pomidorowej na podrobach.
SKŁADNIKI
- 300 g drobiowych żołądków (kurzych, indyczych, gęsich)
- porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, por, seler)
- 500 ml przecieru lub 3 czubate łyżki koncentratu
- 100 g suchego ryżu (1 torebka)
- do smaku: sól, pieprz i cukier
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień wcześniej: Żołądki umyć, zalać wodą z 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej i gotować do miękkości. Ugotowane żołądki pociąć na paski. Bulion zachować. Oddzielnie ugotować ryż, ostudzić i przechować w lodówce.
- Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub pokroić drobno, wrzucić do bulionu ugotowanego na żołądkach i zagotować. Warzywa gotować ok. 10 minut lub do miękkości.
- Do zupy dodać przecier lub koncentrat. Zagotować. Dodać pokrojone żołądki i ryż. Pogotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Rozlać na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.