Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem

2021-10-25
Zupa pomidorowa na żołądkach z ryżem
Autor: thinkstockphotos.com Pomidorowa z ryżem i mięsną wkładką to pożywne danie dla dzieci i dorosłych. 
łatwy
30 min
4

Gęsta, esencjonalna zupa pomidorowa ugotowane na podrobach z ryżem to pożywne danie dla całej rodziny. Może zastąpić dwudaniowy posiłek południowy. Zupa pomidorowa z żołądkami będzie smakowa dzieciom i seniorom. Jej przygotowanie należy rozdzielić na dwa dni. Drobiowe żołądki i ryż najlepiej ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Spróbujcie taniej i pożywnej zupy pomidorowej na podrobach. 

SKŁADNIKI

  • 300 g drobiowych żołądków (kurzych, indyczych, gęsich)
  • porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, por, seler)
  • 500 ml przecieru lub 3 czubate łyżki koncentratu
  • 100 g suchego ryżu (1 torebka) 
  • do smaku: sól, pieprz i cukier
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień wcześniej: Żołądki umyć, zalać wodą z 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej i gotować do miękkości. Ugotowane żołądki pociąć na paski.  Bulion zachować.  Oddzielnie ugotować ryż, ostudzić i przechować w lodówce. 
  • Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub pokroić drobno, wrzucić do bulionu ugotowanego na żołądkach i zagotować. Warzywa gotować  ok. 10 minut lub do miękkości.
  • Do zupy dodać przecier lub koncentrat. Zagotować. Dodać pokrojone żołądki i ryż. Pogotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Rozlać na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.