Oszczędny pasztet z podrobami: przepis z wątrobą wołową i wieprzowymi płuckami oraz boczkiem

2021-12-02
Oszczędny pasztet z podrobami: przepis z wątrobą wołową i wieprzowymi płuckami oraz boczkiem
Autor: Shutterstock Pyszny pasztet domowy można przygotować z tańszych podrobów
łatwy
45 min
4

Pasztet z płucek i boczku z dodatkiem wołowej wątroby to ekonomiczna wersja ulubionego pasztetu. Płucka wieprzowe i boczek są dość tanie, tak jak wołowa wątroba.  Można do tej bazy dodać także zachowane kawałki pieczeni. Zawsze namawiamy do nie wyrzucania resztek pieczonego mięsa i przygotowanie z nich pysznego pasztetu. 

Wypróbuj więcej przepisów na pyszne pasztety:

Pasztet popularny: babciny przepis

Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi

Staropolski pasztet wieprzowy

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płucka, boczek oraz warzywa, suszone grzyby i listek laurowy zalać gorącą wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki i gotować na małym ogniu, aż płucka będą miękkie.
  • Wątrobę pokroić na kawałki, przełożyć do oddzielnego naczynia, zalać 1 szklanką bulionu z gotowania płucek i gotować około 10 minut.
  • Bułkę namoczyć w bulionie z gotowania płucek.
  • Ugotowane płucka, boczek, marchew, wątrobę oraz bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Do zmielonej masy dodać jajka, startą na tarce cebulę, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Formę pasztetową posmarować olejem lub smalcem. Przełożyć do niej pasztet.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 1 godzinę.
  • Jeszcze ciepły wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać z chrzanem lub majonezem.