Oszczędny pasztet z podrobami: przepis z wątrobą wołową i wieprzowymi płuckami oraz boczkiem

2019-10-22
Oszczędny pasztet z podrobami: przepis z wątrobą wołową i wieprzowymi płuckami oraz boczkiem
Autor: Shutterstock Pyszny pasztet domowy można przygotować z tańszych podrobów
łatwy
45 min
4

Pasztet z płucek i boczku z dodatkiem wołowej wątroby to ekonomiczna wersja ulubionego pasztetu. Płucka wieprzowe i boczek są dość tanie, tak jak wołowa wątroba.  Można do tej bazy dodać także zachowane kawałki pieczeni. Zawsze namawiamy do nie wyrzucania resztek pieczonego mięsa i przygotowanie z nich pysznego pasztetu. 

Składniki

1 kg wieprzowych płucek

400 g wołowej wątroby

400 g boczku wieprzowego

100 g czerstwej bułki

1 cebula

2 marchewki

1 seler bulwiasty, kawałek wielkości kciuka

3-4 jajka

4-5 suszonych grzybów

1 listek laurowy

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Płucka, boczek oraz warzywa, suszone grzyby i listek laurowy zalać gorącą wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki i gotować na małym ogniu, aż płucka będą miękkie.

Wątrobę pokroić na kawałki, przełożyć do oddzielnego naczynia, zalać 1 szklanką bulionu z gotowania płucek i gotować około 10 minut.

Bułkę namoczyć w bulionie z gotowania płucek.

Ugotowane płucka, boczek, marchew, wątrobę oraz bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do zmielonej masy dodać jajka, startą na tarce cebulę, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Formę pasztetową posmarować olejem lub smalcem. Przełożyć do niej pasztet.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 1 godzinę.

Jeszcze ciepły wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Podawać z chrzanem lub majonezem. 

Wypróbuj więcej przepisów na pyszne pasztety:

Pasztet popularny: babciny przepis

Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi

Staropolski pasztet wieprzowy

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska