Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi

2021-03-29
Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi
Autor: Shutterstock Pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi zaskakuje swoją gładką teksturą i chrupiącymi orzechami. 
średni
60 min
4

Pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi to specjalność kuchni belgijskiej. Ten pyszny i niezwykle wykwintny pasztet, zawinięty w wędzony boczek i bogaty w aromatyczne orzechy, uświetni każdą rodzinną uroczystość. Pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi polecamy nie tylko od święta!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkamiPasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

SKŁADNIKI

  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 60 dag udźca indyka
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 20 dag surowego podgardla lub boczku
  • 5 jajek
  • 2 spore cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 średniej wielkości kapelusze borowików
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dag cienko pokrojonego wędzonego boczku lub bekonu
  • 2 małe liście laurowe
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz mielony i ziarnisty
  • sól
  • garść orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz warzywa, ułóż na dnie garnka.
  • Mięsa (oprócz wątróbek) rozłóż na warzywach.
  • Pomiędzy kawałki mięsa wetknij grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu.
  • Wlej do garnka 1,5 l wrzącej wody i wsyp łyżeczkę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj. Gotuj 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Mięso wyjmij, usuń kość z udźca.
  • Wywar przecedź. Do wywaru włóż wątróbkę i gotuj 5-7 minut bez przykrycia. Wyjmij wątróbkę, a wywar odparuj do objętości 1,5 szklanki.
  • Orzechy upraż na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
  • Mięso pokrój i przepuść 3 razy przez maszynkę.
  • Potem ucieraj, kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Przypraw solą, pieprzem i gałką, wymieszaj z całymi orzechami.
  • Formę (lub formy) nasmaruj smalcem, wyłóż plastrami boczku, napełnij masą pasztetową (nie po brzegi, bo pasztet rośnie), wierzch również okryj plasterkami boczku i wstaw do gorącego piekarnika.
  • Piecz 60-75 minut w temp. 180°C.
  • Rumiany pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.