Pasztet popularny: babciny przepis

2021-03-29
Karolina Gołoś
Pasztet popularny: babciny przepis
Autor: Shutterstock Pasztet  popularny  według tego przepisu wychodzi niezawodnie
łatwy
35 min
4

Jednym z największych świątecznych przysmaków jest pasztet. Ten przepis na pasztet pochodzi z kursu kulinarnego z 1971 roku! Jak zrobić tzw. "Pasztet Popularny"?

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet klasyczny z mieszanych mięs, Pasztet polski oraz Pasztet domowy.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • kilogram mięsa wieprzowego (łopatka, karczek lub szynka)
  • 60 dag podgardla
  • 30 dag wątróbka
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 2 małe bułki albo 1 duża
  • 1-2 grzybki suszone
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso, podgardle i cebulę (wszystko pokrojone na średniej wielkości kawałki) włożyć do dużego garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i podlać szklanka wody. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu (do miękkości).
  • Pod koniec duszenia na 20 minut włożyć wątróbkę i bułkę (tak aby wchłonęła sos). Przepuść przez maszynkę 2-3 razy.
  • Do farszu wbić jajka, przyprawić, dodać startą gałkę muszkatołową. Farsz dobrze wyrobić. (Jak przyprawić pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej bułką tartą. Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Karolina Gołoś