Domowy pasztet: przepis na smaczny pasztet

Domowy pasztet: przepis na smaczny pasztet

Autor Zdjęcia: photos.com

Domowy pasztet według sprawdzonego przepisu zawsze się udaje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy pasztet nadaje się na świąteczny stół, ale też do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!

Składniki

  • 0,6 kg mięsa wołowego bez kości (najlepiej pręga)
  • 0,6 kg mięsa wieprzowego bez kości (najlepiej łopatka)
  • 0,3 kg mięsa drobiowego (najlepiej udo)
  • 0,3 kg wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,2 kg podgardla wieprzowego
  • włoszczyzna (2 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 kajzerki suche
  • 3 cebule
  • 4 jaja
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
  • tarta bułka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso, boczek, podgardle kroimy na małe kawałki i obsmażamy na patelni na smalcu.

  • Razem z tłuszczem przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy włoszczyznę, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, trochę solimy i dusimy.

  • Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmujemy je do miski (drobiowe i wieprzowe wcześniej niż wołowe, bo wołowina się dłużej gotuje), a sosu nie wylewamy, bo się za moment przyda!

  • W sosie zaparzamy wątróbkę, a potem ją lekko podsmażamy.

  • W sosie moczymy bułkę

  • Przez maszynkę przepuszczamy aż 3 razy: mięso, boczek, podgardle, wątróbkę, cebulę, marchewki (bez pietruszki i selera), namoczoną bułkę.

  • Dodajemy żółtka jajek.

  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową (tego dość dużo, bo to ważny składnik) i całą masę dobrze mieszamy.

  • Białka jajek ubić na sztywną pianę, połączyć z masą i znowu wymieszać.

  • Formę smarujemy dokładnie smalcem i oprószamy tartą bułką.

  • Wkładamy masę pasztetową do foremek, wypełniając do ok. 2/3 wysokości (przyciskamy łyżką).

  • Na wierzchu masy kładziemy w kilku miejscach odrobinę smalcu.

  • Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż pasztet będzie odchodzić od brzegów foremki.