Najlepszy przepis na smaczny, domowy pasztet

2023-11-21
Michał Chojecki
Domowy pasztet: przepis na smaczny pasztet
Autor: Shutterstock Domowy pasztet to najsmaczniejsza wędlina nie tylko na świąteczny stół. 
łatwy
60 min
4

Domowy pasztet nadaje się na świąteczny stół, ale też do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!

 

SKŁADNIKI

  • 0,6 kg mięsa wołowego bez kości (najlepiej pręga)
  • 0,6 kg mięsa wieprzowego bez kości (najlepiej łopatka)
  • 0,3 kg mięsa drobiowego (najlepiej udo)
  • 0,3 kg wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,2 kg podgardla wieprzowego
  • włoszczyzna (2 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 kajzerki suche
  • 3 cebule
  • 4 jaja
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
  • tarta bułka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso, boczek, podgardle kroimy na małe kawałki i obsmażamy na patelni na smalcu.
  • Razem z tłuszczem przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy włoszczyznę, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, trochę solimy i dusimy.
  • Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmujemy je do miski (drobiowe i wieprzowe wcześniej niż wołowe, bo wołowina się dłużej gotuje), a sosu nie wylewamy, bo się za moment przyda!
  • W sosie zaparzamy wątróbkę, a potem ją lekko podsmażamy. W sosie moczymy bułkę.
  • Przez maszynkę przepuszczamy aż 3 razy: mięso, boczek, podgardle, wątróbkę, cebulę, marchewki (bez pietruszki i selera), namoczoną bułkę. Dodajemy żółtka jajek.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową (tego dość dużo, bo to ważny składnik) i całą masę dobrze mieszamy. Jak przyprawiać pasztet?
  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą i znowu mieszamy. Formę smarujemy dokładnie smalcem i oprószamy tartą bułką.
  • Wkładamy masę pasztetową do foremek, wypełniając do ok. 2/3 wysokości (przyciskamy łyżką). Na wierzchu masy kładziemy w kilku miejscach odrobinę smalcu.
  • Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, aż pasztet będzie odchodzić od brzegów foremki.
  • Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:

Pasztet jajeczny z pieczarkami,

Pasztet cielęcy

Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Zobacz też naszą galerię z innymi przepisami na pasztety

Michał Chojecki