Pasztet wielkanocny - sprawdzony przepis na pasztet z mięsa mieszanego

2024-03-25
Pasztet wielkanocny - sprawdzony przepis na pasztet z mięsa mieszanego
Autor: Shutterstock Wielkanocny pasztet z mieszanych mięs ma niezrównany smak i aromat
łatwy
40 min
4

Prawdziwy pasztet wielkanocny robi się z kilku gatunków mięs gotowanych/duszonych z warzywami i przyprawami. Pieczony pasztet gości na naszych stołach zazwyczaj z okazji świąt i większych przyjęć. Podajemy go pokrojony w plastry na półmisku. Obok tradycyjnego pasztetu nie może zabraknąć ćwikły, chrzanu oraz marynowanych grzybków.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:

Pasztet z suszonymi śliwkami,

Pasztet staropolski

Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Pasztet jajeczny z pieczarkami,

Pasztet cielęcy

Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

W galerii pod tekstem znajdziesz też przepisy na pasztety bez mięsa - dla wegan i wegetarian

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso, boczek, marchew, pietruszkę, cebulę uduś powoli z przyprawami do miękkości (w połowie duszenia posól).
  • Wystudź, usuń kości. Pokrojoną wątrobę zalej szklanką wywaru i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Bułkę namocz w wywarze, odciśnij.
  • Mięso, boczek, warzywa, wątróbkę, bułkę zmiel dwa razy w maszynce, za drugim razem z gęstym sitkiem. Dodaj jajka, delikatnie wymieszaj na jednolitą masę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia, wypełnij masą do 3/4 wysokości, piecz ok. 1,5 godziny w temp. 150ºC.
  • Letni wyjmij z formy. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne