Pełne żelaza i zdrowe kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym: oszczędny przepis na obfity obiad
Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym to oszczędny przepis na obfity obiad. Porcja 500 g serduszek kosztuje około 4-5 zł, co czyni to wartościowe źródło białka najtańszym na rynku. I nie tylko białka, ale także potrzebnego nam żelaza i to w łatwo przyswajanej formie, dlatego serduszka powinny jak najczęściej jeść osoby z niedokrwistością.
Ciemne mięso serduszek bogate jest w mioglobinę - białko odpowiedzialne za gospodarkę tlenem w mięśniach, zawierające jon żelaza - dzięki czemu jego wartość odżywcza jest większa, niż innych części kurczaka.Jon żelaza to najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny),
niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. osoby cierpiące na anemię powinny jak najczęściej sięgać więc po serduszka drobiowe. Ale także zdrowym osobom przydadzą się w diecie potrawy zawierające dużo żelaza w dobrze przyswajalnej formie. Polecamy ten klasyczny przepis nie tylko ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim zdrowotnych!
W naszej galerii pod materiałem wideo znajdziecie inne przepisy na dania z niedocenianych podrobów.
SKŁADNIKI
- 450 g kurzych serduszek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 100 ml wody
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serduszka przygotować. Odkroić nadmiar tłuszczu i resztki naczyń krwionośnych. Rozkroić pionowo i wypłukać pozostałości krwi.
- Cebulę pokroić drobno.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać przygotowane serduszka i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem, wlać wodę i dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Wymieszać.
- Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 50 minut.
- Podawać z kaszami lub pełnoziarnistym makaronem.