Pełne żelaza i zdrowe kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym: oszczędny przepis na obfity obiad

Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym: oszczędny przepis na obfity obiad
Autor: Shutterstock Serduszka kurczaka duszone w sosie śmietanowym
łatwy
30 min
4

Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym to oszczędny przepis na obfity obiad. Porcja 500 g serduszek kosztuje około 4-5 zł, co czyni to wartościowe źródło białka najtańszym na rynku. I nie tylko białka, ale także potrzebnego nam żelaza i to w łatwo przyswajanej formie, dlatego serduszka powinny jak najczęściej jeść osoby z niedokrwistością.

Ciemne mięso serduszek bogate jest w mioglobinę - białko odpowiedzialne za gospodarkę tlenem w mięśniach, zawierające jon żelaza - dzięki czemu jego wartość odżywcza jest większa, niż innych części kurczaka.Jon żelaza to najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny),
niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. osoby cierpiące na anemię powinny jak najczęściej sięgać więc po serduszka drobiowe.  Ale także zdrowym osobom przydadzą się w diecie potrawy zawierające dużo żelaza w dobrze przyswajalnej formie. Polecamy ten klasyczny przepis nie tylko ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim zdrowotnych!

W naszej galerii pod materiałem wideo znajdziecie inne przepisy na dania z niedocenianych podrobów.

SKŁADNIKI

  • 450 g kurzych serduszek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serduszka przygotować. Odkroić nadmiar tłuszczu i resztki naczyń krwionośnych. Rozkroić pionowo i wypłukać pozostałości krwi.
  • Cebulę pokroić drobno.
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać przygotowane serduszka i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Przyprawić solą i pieprzem, wlać wodę i dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Wymieszać. 
  • Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 50 minut. 
  • Podawać z kaszami lub pełnoziarnistym makaronem. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej